Landelijk is er politieke spanning ontstaan rondom de invoering van het boerkaverbod. Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, heeft veel kritiek over zich heen gekregen de afgelopen tijd vanwege haar ingenomen standpunt over deze nieuw doorgevoerde wet. Zij vond dat het ‘geen prioriteit’ was in haar stad. Volgens de Tweede Kamer moeten landelijke wetten overal gelden; dus ook in Tilburg.

Volgens Bea Mieris, raadslid Partij van de Arbeid Tilburg, staat het boerkaverbod niet in hun agenda. “Ik heb in Tilburg nog nooit een boerka gezien, dus het is hier geen issue. Ik zou de mening van Femke Halsema hierover willen onderschrijven.” Landelijk stemde PvdA ook tegen het verbod, net als D66, GroenLinks en SP.


Freek Reffeltrath, gemeenteraadslid voor de VVD, vindt dat dit soort beslissingen niet gewogen moeten worden bij plaatselijke partijen. “Het betreft hier landelijke wetgeving waar de lokale politiek niet over gaat. Voor zover ik weet is Femke Halsema niet de burgemeester van Tilburg.” In de standpunten van VVD staat over religieuze kleding: ‘wie een integraalhelm, bivakmuts of boerka draagt, sluit zich af voor anderen. Dat zorgt voor onveilige situaties. Daarom willen wij een verbod op gezichtsbedekkende kleding in het openbaar.


De huidige burgemeester van Tilburg is Theo Weterings. In 2015 was hij nog burgemeester van Haarlemmermeer waar hij destijds tegen het boerkaverbod was. Volgens hem was er toen geen enkele aanleiding om de boerka of andere gezichtsbedekkende kleding te verbieden. Boerka’s kunnen op geen enkele manier in verband worden gebracht met criminaliteit, zo stelde de toenmalige burgemeester van de Noord-Hollandse provincie Haarlemmermeer. Hij heeft overigens nog niet publiekelijk gesproken over de huidige wetsinvoering.