Veel van het gekokkerel tijdens de feestdagen belandt in de prullenbak. Elisah Pals (34) probeert zo min mogelijk afval te creëren. Ze leeft zero waste en vertelt hoe haar feestdagen eruitzien.

Elisah Pals leeft sinds drie jaar zero waste. Ze is de beheerder van de facebookpagina ‘Zero Waste Nederland’  waar ze dagelijks tips geeft om afval te voorkomen. We hebben het dan niet over recyclen. ‘Je zorgt ervoor dat zo min mogelijk verpakkingen je huis binnenkomen, zodat je ze ook niet hoeft weg te gooien’, vertelt ze.

Kerstversieringen
Elisah heeft in het verleden wel een kerstboom gehad, maar dit jaar slaat ze het over. ‘Ik vind het zonde van de boom.’ Maar met een Zero Waste levensstijl hoef je de vrolijke kerstsfeer niet te missen. ‘Ik vind de kerstlichtjes juist super gezellig.’ vertelt ze enthousiast. ‘Ik hang de lichtjes op een ladder in de vorm van een kerstboom.’

Het kerstdiner
Het zero waste kerstdiner verschilt niet veel met het klassieke diner. Elisah viert eerste kerstdag met familie en tweede kerstdag bij haar schoonfamilie. Vaak hou je veel eten over en ook bij Elisah is dit niet anders. Ze heeft hier wel een leuke oplossing voor bedacht.

Left Over Christmas
Op derde kerstdag viert ze met vrienden een ‘Left Over Christmas’. Iedereen neemt zijn restjes mee en die worden gezamenlijk opgemaakt. Zelf doet ze niet aan cadeautjes, maar ook daar heeft ze iets op bedacht. Tijdens ‘Left Over Christmas’ wordt een dobbelspel gespeeld met de cadeautjes die je niet zo leuk vindt. ‘Ik vind het zonde om het weg te gooien en misschien heeft iemand anders er wel iets aan.’