VGZ vergoedt vanaf 1 januari mindfulness-trainingen bij licht-depressieve en burn-outklachten. Door druk en stress hebben steeds meer studenten hier last van. Therapeuten zweren tegenwoordig bij mindfulness. Bram Keeris (22) zit momenteel in een burn-out en kan dit alleen maar beamen. “Als het werkt, dan werkt het”.

Het kwam door zijn vriendin dat Bram erachter kwam dat hij een burn-out had. “Ik veranderde zo geleidelijk dat ik het zelf niet eens doorhad. Blijkbaar had ik hier voor de zomer al last van.” De kleinste inspanning was al te veel, zoals een stukje lopen.

Op internet zocht hij naar mogelijke oorzaken voor zijn symptomen. Al gauw kwam hij het woord ‘burn-out’ tegen, zijn eerste reactie hierop was: “dat lijkt me wel heel extreem.” Bram ging naar de psycholoog die hem meteen al vertelde dat hij zwaar overspannen was. Doordat hij zo slecht slaapt heeft de psycholoog hem aangeraden om mindfulness-oefeningen te doen. Elke dag voor het slapen maakt Bram op deze manier zijn hoofd leeg zodat hij niet hoeft te piekeren in bed.

Corrie van Pinxteren is hypnotherapeut en raadt deze oefeningen ook aan haar cliënten aan. Ze vertelt dat een burn-out betekent dat je een lange tijd signalen van je lichaam hebt genegeerd. “Het emmertje is op een gegeven moment zo vol dat het over gaat lopen.” Daardoor krijg je vervolgens last van een hoop symptomen. “Dan kom je op de bank te zitten, huilend en wel.” Met mindfulness kan je leren hoe je je dag indeelt. Vaak leer je vanuit huis om altijd door te gaan, daardoor negeer je al die signalen. Met name studenten hebben een druk leven en gaan graag tot ’s avonds laat door. “Mindfulness haalt je terug naar je zelf en leert je wat er in je hoofd afspeelt.” Als je een burn-out hebt zit je hoofd altijd vol en door deze oefeningen leer je je hoofd leeg te maken.

Toen de psycholoog over mindfulness begon schrok Bram een beetje, zijn moeder doet dat namelijk ook. “Mijn moeder is echt zo’n hippie, ik lachte haar altijd een beetje uit en nu moest ik het zelf ook!”. Toch merkt hij dat het hem erg helpt. Hij slaapt goed en voelt zich daardoor overdag een stuk beter. “Het kan zijn dat het in mijn hoofd zit, maar ik heb echt het gevoel dat het door die oefeningen komt”.