Ieder jaar krijgen mensen weer te maken met een zogeheten winterdip. In Nederland is het warm voor de tijd van het jaar. De vraag is of dit invloed heeft op de ontwikkeling van een winterdip. Kim Van Den Ende, psycholoog van beroep, geeft haar visie.

”Winterdip hangt niet zozeer samen met de temperatuur, maar wel met licht”, aldus Kim Van Den Ende. Ze vult aan: ”Het is veel korter licht en dat kan een fors effect hebben op mensen.”Hierdoor worden mensen minder actief en daardoor gaan ze bijvoorbeeld minder snel de deur uit. Dit heeft vervolgens effect op iemands stemming en zo versterkt het elkaar. De temperatuur heeft volgens van de Ende dus niet direct invloed op het krijgen van een winterdip.

Naast het feit dat de dagen, en daarmee ook het licht, korter worden, spelen de feestdagen ook een rol bij dit onderwerp. Van Den Ende: ”Mensen worden geconfronteerd met hun eenzaamheid, bijvoorbeeld bij het gebrek aan een partner of familie.” De feestdagen staan juist in het teken van samenhorigheid en gezelligheid dus kan het voor sommige mensen een hard gelag zijn. Overigens snijdt het mes wel aan twee kanten volgens Van Den Ende. De periode van de feestdagen kan namelijk ook zorgen voor een hoop stress, zoals de organisatie van de dagen en het inkopen van cadeaus.

Om een winterdip te bestrijden geeft Van Den Ende nog een aantal tips: ”Blijf niet te lang in bed liggen, ook al is het nog donker. Sta op en zorg dat je zoveel mogelijk daglicht meepakt.” Ook benadrukt ze dat het goed is om actief te blijven, met name het ondernemen van activiteiten en het praten met mensen.