Gister vierde Nachtcollege zijn zesjarig bestaan in Club Basis te Utrecht. Een techno-evenement waar 675 bezoekers op afkomen. Het is algemeen bekend dat er op zulke feesten volop drugs zoals XTC worden gebruikt. “Alles is gewoon een stuk leuker als je XTC ophebt”, vertelt een gebruiker.

Bij het laatste onderzoek naar drugsgebruik onder de Nederlandse bevolking had 7,6 procent weleens XTC gebruikt. Onder bezoekers van dancefeesten en dergelijke evenementen kwam dit percentage uit op 55,1. Hieruit blijkt dat XTC een typische partydrug is. Dat beaamt ook Giovanni Nunes, één van de organisatoren van Nachtcollege: “Sommige muziekstromingen gaan hand in hand met een pilletje.” Zelf gebruikt hij ook wel eens drugs op een feestje. “Het is veel fijner dan jezelf helemaal lam zuipen.”

Eens per anderhalve maand

Nog een consument van drugs op dance events is Jay uit Utrecht. “Ik gebruik sinds juli 2017 eens in de anderhalve maand drugs, voornamelijk XTC. Ik heb ook wel eens speed en ketamine geprobeerd, maar dat is bij één keer proberen gebleven.” Net als Giovanni neemt ze het om een leukere avond te hebben. “Je vind iedereen enorm lief tijdens je XTC-trip. Je krijgt namelijk heel veel energie en zin om te dansen. Daarom gebruik ik het ook. Je wordt er super euforisch van.”

Voor de vibe

Een andere reden om te gebruiken is voor de beleving van de muziek. Giovanni legt uit: “Met een pilletje op ervaar je de muziek nog beter.” Technoproducer Wessel Vlemmings, artiestennaam Dissolver, probeert met zijn muziek mensen zo’n ervaring te geven.

Waarom gaan drugs en techno zo goed samen? from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Momentje, daar is de dealer

XTC is officieel een harddrug, maar het lijkt er sterk op dat deze puur en alleen wordt gebruikt om een leuke tijd te hebben. “Je kunt het ook leuk hebben zonder, maar met XTC is het toch net wat beter.”, aldus Jay, die haar volgende feestje alweer aan het plannen is. “Op 21 december ga ik naar de Rotterdam Rave.” Veel tijd heeft ze niet over. “Sorry, ik moet eventjes naar mijn dealer”, want je moet die pillen voor zo’n feestje toch ergens vandaan halen.

Uit bronbescherming zijn de volledige namen van enkele bronnen niet genoemd in het stuk. Deze namen zijn echter wel bekend bij de redactie.