Dat salmonella een regelmatig terugkerend virus is, zal bij de meesten wel bekend zijn. Zo hebben de Aldi en Jumbo kortgeleden verschillende vleeswaren, met salmonellabacteriën, uit de schappen moeten halen. Salmonella is een virus dat je kan krijgen door voedsel. Aan dit virus zitten verschillende risico’s verbonden. Ook is de heftigheid van het virus voor iedereen verschillend.

De salmonellabacterie is voornamelijk te vinden in rauwe dierlijke producten. Denk hierbij aan: pluimveevlees, kalfs-en varkensvlees, eieren en zuivelproducten. Maar vergis je niet! Ook groeten en fruit kunnen salmonella bevatten. Aan het virus zitten wel degelijk risico’s verbonden. De mate waarin mensen last hebben van de bacterie hangt af van de gesteldheid van de persoon.

“De kans dat er klachten optreden is voor mensen met een minder goede weerstand groter”, vertelt Harald Wychel (persvoorlichter van het RIVM). Vaak is dit het geval bij zwangere vrouwen, kleine kinderen en ouderen. Dit sluit natuurlijk niet uit dat mensen die niet behoren tot een van deze groepen geen kans hebben op besmetting. “Er zijn salmonellabacteriën die voorkomen in dierlijke producten. Als je een infectie oploopt kan je verschillende klachten krijgen, zoals buikkrampen, misselijkheid, braken of diarree. Ook bloed en slijm in je ontlasting zijn mogelijke gevolgen”, aldus Wychel.

In principe gelden deze klachten voor iedereen, maar bij mensen met een lage weerstand kunnen de ziekteverschijnselen erger worden. “Stel jij en ik lopen het virus op, dan hebben we hooguit last van een beetje hoofdpijn. Mensen met een slechte gesteldheid kunnen langdurig ziek zijn, en in de meeste gevallen komt er al snel koorts bij kijken”, vertelt Wychel, Een lage weerstand betekent volgens Wychel dus een verhoogde kans op een ernstig beloop.

Ook maakt Wychel duidelijk dat het belangrijk is dat mensen, zeker degenen met een lage weerstand, voorkomen dat ze in aanraking komen met de salmonellabacterie. “Het is van belang dat we producten blijven testen en dat we ze zo nodig uit de handel halen”, zegt hij. “Het allerbelangrijkste is dat mensen hygiënisch om moeten gaan met voedsel”. Met goed je handen te wassen voordat je in aanraking komt met eten en het goed verhitten van levensmiddelen die waarschijnlijk de bacterie bevatten, verklein je de kans op besmetting.