Vandaag, op 7 december, vieren wij nationale vrijwilligersdag. Voor 24 uur worden vrijwilligers in het zonnetje gezet, als bedankje voor alles wat zij doen. De helft van alle jongeren zet zich minimaal eens per jaar gratis in. Een bezigheid die niet alleen zorgt voor voldoening, het heeft ook nog meerwaarde voor je cv.

Het UWV ziet de meerwaarde van vrijwilligerswerk op het cv. Woordvoerder Remco Icke legt uit waarom. “Vrijwilligerswerk laat zien dat je een maatschappelijke bijdrage levert en is een extra ondersteuning op dat papiertje. Het geeft een blijk van een ruime kijk op de wereld om je heen. Bedrijven vinden het vaak goed om te horen dat je extra werk doet, terwijl er geen beloning tegenover staat.” Volgens Icke is het belangrijk om een signaal af te geven. Laat merken dat je interesse hebt in je omgeving, is de boodschap die hij wilt overbrengen.

Enthousiast

Inge van Vilsteren (28) ondervond wisselende reacties op haar nevenactiviteiten, die ze ook tijdens haar studententijd aanhield. “Tijdens mijn sollicitatie had ik nog geheel geen werkervaring, maar ik had wel vrijwilligerswerk op mijn cv gezet. Hier kreeg ik erg veel vragen over en ze reageerden erg enthousiast.” Inge heeft al aardig wat gedaan voor de maatschappij. Ze zette zich vrijwillig in voor Scouting Nederland, hielp gratis in het Openluchtmuseum en heeft drie maanden geholpen als kliminstructeur in Kandersteg. Hier kreeg ze, buiten een hoop voldoening, geen vergoeding voor.

Verwacht geen wonderen

“In Nederland had ik de scouting expres niet op mijn cv gezet. Veel bedrijven zien de meerwaarde daarvan niet, zo zouden we alleen vuur stoken en knopen leggen. Toen ik in Zwitserland ging solliciteren deed ik dat juist wel. Ik heb ook in Zwitserland veel voor de scouting gedaan, ook op internationaal vlak.” Inge solliciteerde voor een baan bij een internationaal project. Dankzij haar internationale ervaring had ze al snel een streepje voor. “Vrijwilligerswerk helpt altijd wel met solliciteren, omdat je om je heen kijkt. Je bent meer  bezig met de maatschappij. Ook als het niet zou helpen, is het erg goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Het is zeker  een pluspunt om op je cv te zetten, maar verwacht geen wonderen.”