De recente uitspraken van Britse topzwemmer Adam Peaty hebben een negatief beeld gecreëerd over het internationale bestuursorgaan van zwemsport, de FINA. Peaty beweert dat de bond verouderd is. “Het voelt alsof dat zwemmen is vast gebleven is in 1970”, zegt de Brit.

Meerdere topsporters zijn gefrustreerd door FINA. Ze willen een betere dialoog bij belangrijke besluitvorming. Peaty vindt ook dat het bestuur zich meer geïnteresseerde in het behouden van regels, dan het werkelijk organiseren van nieuwe wedstrijden.

Er is ook veel frustratie omdat het bestuur zomaar wedstrijden kan cancelen. Dit is laatst gebeurd bij de Internationale Swimming League competitie in Turijn. FINA had deze wedstrijd  last minute gestaakt.

Nederlands perspectief

Het perspectief van de Koninklijke Nederlands Zwembond (KNZB) over FINA is anders. “Onze samenwerking met de bond is op veel vlakken heel goed. Een mooi voorbeeld daarvan is de zeer succesvolle FINA Swimming World Cup”, zegt woordvoerder Daniel van Schildkamp.

“Dit zijn de standpunten van Adam Peaty. Hij heeft alle recht om die te hebben. Bij mijn weten, hebben Nederlandse topzwemmers zich niet uitgelaten over het cancelen van de wedstrijd in Turijn. Dat staat ze overigens wel vrij, daar mogen zij zich over uitspreken.”

Kyle Stolk, Nederlandse sportzwemmer, reageert hieronder op de uitspraken.