De Nederlandse gele hesjes gaan net als vorig weekend ook deze zaterdag de straat op om te demonstreren. Aankomend weekend staan o.a. in Amsterdam, Eindhoven en Den Haag demonstraties gepland. Veelgehoorde kritiekpunten van de publieke opinie zijn de zeer uiteenlopende standpunten van de beweging. De organisatie achter de gele hesjes-beweging probeert dit om te draaien door de steeds grotere groep te mobiliseren.

Na Frankrijk en België heeft ook Nederland te maken met de gele hesjes. Boze burgers verenigen zich tegen het gevoerde regeringsbeleid. Enkele standpunten van de gele hesjes zijn: Aftreden Rutte III, geen Marrakesh-pact en de onbetaalbare zorg. In Frankrijk hadden de ‘gilets jaunes’ succes, maar of de protesten in Nederland aanslaan is twijfelachtig. De protesten hebben tot nog toe het grote publiek niet bereikt.

Mobilisatie

De Facebookpagina waarmee de gele hesjes zich probeert te verenigen groeit gemiddeld met 750 leden per dag. Op dit moment staat de teller op ruim 26.000 leden. Duizenden van hen geven aan zich bij de demonstraties van aankomend weekend aan te sluiten. Het is nog maar de vraag of de demonstraties daadwerkelijk zo massaal bezocht gaan worden. Veel leden steunen de gele hesjes, maar voelen zich niet genoodzaakt om zelf te gaan demonstreren. Op de Facebookpagina plaatsen boze burgers berichten waarin de frustratie duidelijk merkbaar is. In tegenstelling tot de Fransen, is er in Nederland geen gezamenlijk hoofddoel. Doordat de boosheid zich niet tot één onderwerp toespitst, zal de kans op serieuze verandering gering zijn, volgens hoogleraar sociologie Femke Roosma.

Moderator

De organisatie van de gele hesjes-beweging probeert zich via de Facebookgroep te mobiliseren. Een van hen is Bram van Munster: ‘’Ik ben moderator binnen de Facebookgroep. Dit houdt in dat ik alle berichten die in de groep geplaatst worden controleer. Zo kan ik de rotte appels eruit halen.’’ Volgens Munster gaan de acties vanaf nu allemaal een eigen ‘pijnpunt’ kennen. Munster: ‘’Hierdoor is het voor de publieke opinie duidelijk wat wij in dit land willen veranderen. Wij gaan elke week samenkomen, en we blijven doorgaan tot we gehoord zijn.’’