Om een beetje mee te gaan met de tijd en er leuk uit te zien, is het wel zo prettig om te weten wat er in de mode is wat betreft make-up. Visagist Micky Jooren heeft jarenlange ervaring met fotoshoots, modeshows, televisie en meer. Ze vertelt de ins-en-outs over de trends binnen de make-upwereld en laat ons weten hoe de huidige afspiegeling van de maatschappij erin terug te zien is.

Fotograaf: Michel Zoeter
Micky Jooren haar- en make-upcursussen
Foto’s gemaakt tijdens beroepsopleiding visagie

Twintig jaar make-up
Visagist Micky Jooren heeft al twintig jaar haar eigen visagie instituut boven in de Sint-Theresiakerk, in Tilburg en woont ook in dit gebouw. Haar studio is klein, er staan meerdere make-up tafels en het licht valt door kleine ramen en een raam van glas in lood. Ze zit aan haar eettafel die zich in haar openwoonruimte bevindt en vertelt over de veranderingen die ze heeft gezien in de afgelopen twintig jaar. “Twintig jaar geleden zag je bijvoorbeeld echt nog een beetje dikke lagen make-up. Van die plamuren: je deed de foundation op, een dikke laag poeder. Nou dat is heel erg ouderwets. Tegenwoordig is het dat mensen er wel mooi uit willen zien, vooral die mooie huiden is toch wel iets van nu – van die mooie glans enzo – maar eigenlijk dat je bijna niet ziet dat er iets op zit. Dus het zit er wel, maar je ziet het niet. Dat zie je in het straatbeeld.” Wat we doorgaans terugzien keren zijn de niet-geëpileerde wenkbrauwen. Dit is een trend die we in de jaren tachtig ook zagen. Daarnaast is een glanzende huid volgens Jooren ook een blijvertje.

Ontwikkeling in de make-upindustrie
Vegan food, duurzaam leven; het zijn termen die we al langer kennen en ook steeds ‘hipper’ worden. Maar naast veganistisch eten bestaat er ook iets dergelijks voor make-up: vegan en eco make-up. De visagist is hier zelf ook mee aan het experimenteren, maar deze tak binnen de make-upindustrie moet zich zeker nog verder ontwikkelen. “De lijn die ik heb staan hebben meer losse poedertjes. Bij een steentje oogschaduw kan het eigenlijk niet misgaan, maar heb jij losse poeder, dan werkt dat veel moeilijker. Voordat jij dat penseel met die losse poeder naar je gezicht hebt gebracht, zit de helft al op je kleding of valt het op je gezicht.”

‘Je kreeg destijds agressievere make-up’

Weerspiegeling van de maatschappij
Hoe worden de trends van komend jaar bepaald? Er zijn meerdere factoren die hier invloed op hebben. Eén van die factoren is wat er zich in de maatschappij afspeelt. “Kijk bijvoorbeeld naar de begin jaren tachtig. Toen kwam die punkbeweging op en dat zag je toen ook heel erg in de make-up. Je kreeg destijds agressievere make-up; donkere lippen, zwarte ogen, make-up ook alsof het al een paar dagen erop zat. Alles wat je in de maatschappij ziet, zie je ook weer terug in het modebeeld en dus ook in make-up en haar.”

‘Soms passen dingen helemaal niet bij je gezicht’

Fotograaf: Michel Zoeter
Micky Jooren haar- en make-upcursussen
Foto’s gemaakt tijdens beroepsopleiding visagie

De ‘festival look’
De verwachtingen voor 2018 waren dat we glitterlips zouden zien, een underliner, een glossylook en glitters op de ogen. Glitterlips en de underliner zijn trends die we totaal niet terugzagen in het straatbeeld, maar wel in de bladen. Wat we dan wel zagen op straat zijn de glitters op de ogen. “Men noemde dat de ‘festival look’. Dus dan als mensen naar een festival gaan, dat je dan ook een keer lekker een glitteroogschaduw kan doen. In bladen als Elle, Vogue en andere modebladen zag je het ook heel veel.” Naast deze glitters waren ook de glanzende huiden een veel voorbijkomende look in combinatie met de highlighters en glossylips.
Een gouden tip die Micky meegeeft over trends: “Trends zijn eigenlijk wel leuk, maar je moet nooit klakkeloos trends na doen. Want soms passen dingen helemaal niet bij je gezicht.”

Fotograaf: Michel Zoeter
Micky Jooren haar- en make-upcursussen
Foto’s gemaakt tijdens beroepsopleiding visagie

Fel of nude
Om er komend jaar hip bij te lopen, is een fel kleurtje op de lippen een goede keuze. Ben je daar geen fan van? Dan kun je altijd terugvallen op een ‘nude lip’, want die zien we voorlopig nog niet uit het straatbeeld verdwijnen. Kies je echter wel voor een felle kleur? Pak dan niet een feloranje lippenstift, maar meer een in de kleur perzik of koraal. Nog steeds geen inspiratie voor een kleurtje op de lippen? “Rood blijft, maar dat is altijd al. Wat we nu dus van de zomer gaan zien en daarvan dacht ik ‘wow dit vind ik gaaf’, is een beetje bleek blauw-, lila-achtige lippen. Dat staat niet iedereen.”

Als je deze zomer weer voor een glitterige festival look wil gaan, kan dat. Maar de glitters zullen verfijnder zijn in de zomer van 2019.

Fotograaf: Michel Zoeter
Micky Jooren haar- en make-upcursussen
Foto’s gemaakt tijdens beroepsopleiding visagie

 

 

Denk je ‘hé hoe zit het eigenlijk met eyeliner? Kan dat nog wel?’ Dat kan zeker, maar dan wel lekker als een dikke streep. Het hoeft niet zo scherp en precies te zijn.