Het is bijna Kerst, dus de kerstversiering wordt weer uit de kast gehaald. Hoe doen studenten dit als ze niet meer thuis wonen? Alegria Ioannidou (19), Bram Keeris (22) en Rachelle Jans (20) laten zien hoe zij hun plek hebben omgetoverd.

Alegria

Alegria woont al bijna een jaar in een echt meidenhuis. Ondanks dat ze het huis hebben versierd, vieren ze geen Kerst samen. Waarom ze dan toch de moeite hebben genomen om een kerstboom neer te zetten, is voor Alegria makkelijk uit te leggen: ‘We hebben allemaal andere plannen tijdens de Kerst. De versiering geeft voor ons een fijne sfeer en een knus gevoel.’

Alleen bij een kerstboom blijft het niet: naast de televisie staat een glazen vaas vol met rode kerstballetjes. Alegria geeft toe dat ze die vorig jaar zijn vergeten op te ruimen. ‘De kerstboom pakken we in januari weer in, maar die pot met balletjes blijft nog wel even staan hoor’, zegt ze lachend.

Bram

Bram woont in een groot studentenhuis met vijf internationale studenten. Kerst staat in dit huis voor gezelligheid. Bij het versieren van hun woonkamer hebben ze de tijd genomen en de benodigde accessoires ingekocht. ‘De kerstboom daarentegen stond gewoon in de berging, dus dat was lekker handig. Ik denk niet dat we die nog speciaal zouden kopen hoor’, aldus Bram. De lampjes hebben een praktische functie, want in de woonkamer hebben ze geen andere lampen. Als ze daar ’s avonds zitten kunnen ze tenminste wat zien.

Ondanks dat de bewoners van dit huis overduidelijk moeite hebben gestopt in de decoratie, hebben ze het schoonmaken achterwege gelaten. Het zwarte televisiemeubel is langzaamaan wit geworden. Het blijft immers een studentenhuis en met een beetje fantasie lijkt de stof op sneeuw.

Het valt bijna niet op, maar links op de muur – tussen de andere posters – hangt een heus kerstschilderij. Het valt haast weg tussen de blauwe landkaarten en grote posters met naakte vrouwen. Doordat er veel internationale studenten wonen lijkt het logisch dat deze kerstideeën van hen komen. Dat is echter niet het geval, daar hebben de overige studenten namelijk erg weinig contact mee.

Ook aan de kleinste details is gedacht. Op de ramen en op de lege flessen is sneeuw gesprayd. Sinterklaas hebben ze niet gevierd, maar met Kerst zijn ze dit wel van plan. Bram vertelt wat de planning is: ‘We hebben surprises voor elkaar gemaakt en gaan met zijn allen eten. We hebben groepjes gemaakt en iedere groep is verantwoordelijk voor een gang.’ En op de vraag: hoe lang denk je dat dit allemaal blijft staan? Heeft Bram een duidelijk antwoord: ‘Nog wel even hoor. In ieder geval tot het niet meer zo snel donker is buiten.’

Rachelle

Rachelle wist meteen toen ze uit huis ging dat ze haar kamer leuk zou gaan inrichten. Dat heeft ze van haar moeder overgenomen. Dat betekent dus ook dat tijdens de Kerst de versiering weer uit de kast wordt gehaald. ‘Dit is echt de manier om van deze kamer, míjn kamer te maken’, vertelt ze enthousiast.

Rachelle heeft niet zomaar wat spullen neergezet. Ze heeft er echt over nagedacht en een thema doorgevoerd: in alles kan je Harry Potter terugvinden. De kerstboom hangt vol met herkenbare objecten uit de film. Zo heeft Rachelle geen normale stervormige piek, maar het autootje van Ron Wemel. Ook hangen er kerstballen in de boom die haar fictieve huis representeren: huffelpuf. Zwarte en gouden kerstballen sieren samen met wat witte uiltjes de kerstboom.

Heel lang gaat ze het niet laten staan. ‘In januari gaat het echt weer allemaal weg. Ik denk dat mijn moeder anders gek wordt als ze het nog ziet staan.’