Het is bijna het einde van het jaar en dat betekent: vuurwerk. Ook dit jaar was het afsteken van vuurwerk onderwerp van debat. Een algemeen verbod bleef uit maar de regels werden strenger. Tevens blijkt uit onderzoek dat minder jongeren dan voorheen, vuurwerk gaan afsteken. 

Door Brendan van Mil en Dirk Arts

Cijfers

Vuurwerk afsteken tijdens Oud en Nieuw hoort bij de Nederlandse cultuur, volgens de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. De afgelopen jaren worden dit soort feesten en tradities op de proef gesteld. De maatschapij verandert en zo ook de jaarwisseling. Dit komt door meerdere factoren. De vraag is of iedereen dit merkt?

Wetgeving

Vanaf dit jaar geldt een nieuwe wet: vuurwerk mag niet meer verkocht worden zonder standaarden waarmee je de pijlen kunt afvuren. Daarbij komt nog dat in eerste instantie alle vuurpijlhouders werden afgekeurd door de inspectie. Zij hadden op verharde en onverharde ondergrond met een windsnelheid van vijf meter per seconde de testen uitgevoerd. Dat een kartonnen variant niet door de keuring heen kwam was geen verassing, maar dat ook de overige producten werden afgekeurd deed hier en daar wenkbrauwen fronsen. 5 December werden er alsnog een drietal houders goedgekeurd. We belde met negentien vuurwerkverkopers en slechts één winkel gaf aan dat ze de nieuwe regels niet begrijpen. Toch was lang niet iedereen positief. We gingen langs bij een ondernemer in Tilburg, hij legt uit waarom er frustratie is.

Inspectie

Standaarden die eerst toegelaten werden, zijn nu afgekeurd. Zonder dat de voorwaarden voor houders zijn veranderd. Dat klinkt gek. We legden het voor bij Daniëlle Rebel, woordvoerder van de Inspectie Leefomgeving en Transport. “We voerden voor het eerst de testen op deze manier uit. Er wordt van de houders verwacht dat ze alle soorten pijlen kunnen afschieten. Dat was helaas niet zo, ze vielen om. Er was zelfs een kartonnen houder, die hebben we nat gemaakt om regen na te bootsen. Die werd gewoon helemaal slap.” We vroegen mensen op straat wat zij van de nieuwe wetgeving vonden.

Veiligheid

Verplichte standaarden bij illegaal vuurwerk zien we zo snel niet gebeuren. Maar men is over het algemeen tevreden over de maatregel. ‘Veiligheid staat voorop’ is het argument. We gingen ook langs bij een andere vuurwerkverkoper in Tilburg. Hij snapt de frustratie die leeft in de branche maar is vooral positief over nieuwe wet.