De werper van ons nationaal honkbalteam Team Kingdom of the Netherlands, Loek van Mil, heeft in kritieke toestand in een ziekenhuis in Canberra gelegen. Afgelopen zaterdag is hij een tijd vermist geweest en op zondag bewusteloos aangetroffen. Ondertussen is hij weer bij bewustzijn en de doktoren houden hem in de gaten.

Ongeval in Australië

Vrijdag speelde van Mil nog een wedstrijd voor de Brisbane Bandits, maar zaterdag is hij urenlang onbereikbaar geweest. Zowel zijn teamgenoten als management konden hem niet bereiken. Tijdens een wandeling viel hij met zijn hoofd op een paar rotsen. Daarbij liep van Mil een schedelbreuk op en bloedingen in zijn hersenen. Hij heeft 24 uur bewusteloos in de natuur gelegen voordat hij gevonden werd door een wandelaar.
Over de toedracht van het ongeval wil het team geen uitspraak doen. “Veel kunnen we niet zeggen”, vertelt Seb Visser, communicatiehoofd Team Kingdom NL. “Alles wat we weten is wat er in het laatste statement van de Bandits naar buiten is gebracht.” De Australische politie heeft wel bekend gemaakt een onderzoek te starten naar de omstandigheden rondom het ongeval.

Ziekenhuisopname

Van Mil werd in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis in Canberra. “Hij heeft een harde klap met zijn hoofd op de rotsen gemaakt en daardoor een bloeding in zijn hersenen gehad”, zegt Mark Ready (Eigenaar Brisbane Bandits) tegen Courier Mail. In de afgelopen dagen is Loek van Mil zijn toestand van kritiek naar stabiel gegaan, praat hij weer en wordt hij langzaam weer de oude. De revalidatie verloopt voorspoedig en het team hoopt dat van Mil snel weer kan spelen en goed revalideert.

Uitblinker

De 34-jarige Brabander is een belangrijke speler voor zijn club Curaçao Neptunus, waar hij onder contract staat. Samen met Neptunus werd van Mil vorig jaar landskampioen. Hij blinkte uit door zijn prestaties in de Holland Series in Amsterdam.
Sinds 2016 speelt van Mil in de wintermaanden in Australië. Ook deze winter is hij daar aanwezig als speler voor de Brisbane Bandits. De 2,15 meter lange werper heeft eerder ook al in de VS gespeeld en een tijd in Japan. Ook komt hij uit voor Oranje. Twee jaar geleden pakte hij de Europese titel en is op de grote toernooien een vaste waarde voor het team. Volgens Seb Visser is hij voor Oranje een belangrijke speler. “Hij is de closer van Team Kingdom of the Netherlands. In die rol is hij voor ons al vaak belangrijk geweest, zoals in overwinningen tegen grootmacht Italië tijdens het EK 2016 en de Super6 in Hoofddorp dit jaar”.