Het Economische Bureau van ING heeft een prognose voor 2019 gesteld. De schatting is dat de economische groei volgend jaar met twee procent stijgt. “De student merkt er niet veel van, maar afgestudeerden wel”, aldus Marcel Klok van het Economisch Bureau van ING.

De verwachting is, dat de economische groei dit jaar zo rond de 2,6 procent uitkomt. ING verwacht dat bijna alle sectoren volgend jaar in de lift zullen blijven zitten, maar dat de stijging niet zo snel gaat als in dit jaar. ING meldt ook dat werknemers een hogere loongroei tegemoet gaan zien.

Stijging binnen sectoren
In de prognose komt naar voren dat nagenoeg in alle sectoren stijging plaatsvindt. Klok vertelt dat er in de zakelijke dienstverlening en in de bouw de grootste stijging te zien zal zijn. “De agrarische sector groeit niet erg. Deze sector is minder afhankelijk van de economische ontwikkeling. Iedereen heeft immers altijd ongeveer evenveel eten nodig.”

Goed voor afgestudeerden
“De student merkt over het algemeen niet zo veel van de economische groei”, zegt Klok. Afgestudeerden merken er daarentegen juist wel weer veel van. “Zij maken veel kans op een baan en daarbij een fatsoenlijk salaris. Steeds meer bedrijven investeren ook in trainingen voor werknemers om zich zo te onderscheiden.” Op die manier kunnen de afgestudeerden zichzelf perfectioneren.