De rente op studieleningen gaat vanaf 2020 met 114 euro omhoog voor nieuwe studenten. Ondanks kritiek gaat een grote meerderheid van de Tweede Kamer akkoord met het plan. Critici zijn bang dat door het steeds duurdere kostenplaatje jongeren niet meer gaan studeren. 

Met torenhoge schulden het werkende leven ingaan zien veel studenten niet zitten. Na de afschaffing van de basisbeurs zijn er minder jongeren met een havodiploma een hbo-studie gaan volgen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat van de 48.077 havisten die een diploma behaalden in 2015 maar 34.450 startte met een studie. Dit schooljaar valt ook tegen met 47.047 leerlingen die hun diploma behaalden en maar 35.111 die ervoor kozen om door te studeren. Met de afschaffing van de basisbeurs en een hogere rente op de studielening, wordt het voor studenten niet makkelijker gemaakt.

Studeren onder niveau

Er wordt gevreesd dat de verandering van het stelsel, studenten ervan weerhoudt om te studeren. Zo zouden zij eerder doorstromen naar een studie onder hun niveau. Op het moment ligt de gemiddelde studieschuld van studenten rond de 13.000 euro. Volgens het Centraal Planbureau gaat deze schuld oplopen tot een gemiddelde van 21.000 euro wanneer het nieuwe leenstelsel wordt ingevoerd. Studenten die met een diploma van de hogeschool of universiteit komen krijgen 35 jaar om deze leningen terug te betalen.

Creatief met geld

Dat de basisbeurs is verdwenen, hebben de Fontys Hogescholen wel gemerkt. “Op het moment zijn onze instroomcijfers wel stabiel, maar toen de basisbeurs werd afgeschaft hebben wij een grote daling gehad”, laat woordvoerder Erwin Hoeks van de Fontys Hogescholen weten. Bang dat ze door de renteverhoging weer een daling krijgen is niet te merken. “Studenten zijn tegenwoordig creatiever en zorgvuldiger met hun geld. Velen willen het liefst in een keer voor de goede studie kiezen om zo kosten te besparen. Andere studenten gaan naar een mbo-opleiding om er zeker van te zijn dat ze snel en makkelijk een diploma hebben.” Het Grafisch Lyceum in Rotterdam merkt inderdaad dat er steeds meer studenten met een havodiploma op de stoep staan. “Vooral de laatste twee jaar zien wij een stijging”, vertelt decaan Patrick Reijmerink. “Als ze een mbo-opleiding gaan doen weten ze zeker dat ze een diploma en geen schulden hebben. Als ze op het hbo hun propedeuse niet halen zitten ze met de studieschulden van dat ene jaar wat dus voor niets is geweest.” Studenten spelen daarom steeds vaker op safe om zo niet nog meer geld kwijt te raken aan een studie.