Steeds meer ouderen worden opgepakt voor winkeldiefstal, fraude of het begaan van zware verkeersovertredingen. Het aantal senioren dat in aanraking kwam met justitie is sinds 2000 volgens een onderzoek van MAX Magazine bijna verdubbeld.

Een 63-jarige vrouw en haar 72-jarige man belanden een nacht in de cel omdat zij voor de vierde keer worden betrapt op het stelen van voedselproducten. Een andere vrouw op leeftijd is voor de 25e keer opgepakt wegens winkeldiefstal. Het zijn zomaar twee voorbeelden uit de praktijkzaken van strafrechtadvocaat Hans Rispens. ‘’Voorheen waren het vooral de adolescenten maar de laatste jaren moet ik steeds vaker opkomen voor senioren die een strafbaar feit begaan.’’

Nederlanders worden steeds ouder en de vergrijzing komt rond haar hoogtepunt. Logisch dat we meer te maken krijgen met seniorencriminaliteit toch? ‘’De vergrijzing verklaart slechts de helft van de toename’’, zo laat het Openbaar Ministerie weten. ‘’Terwijl het aantal ouderen sinds 2000 met 43 procent is toegenomen, is het aantal 65-plussers dat met justitie in aanraking komt, met maar liefst 88 procent gestegen.’’

Alleenwonende ouderen

Het aantal 75-plussers dat alleen woont stijgt enorm, zo berekende het Centraal Bureau voor Statistiek. Deze groep stijgt naar verwachting tot bijna 1,3 miljoen in 2052. ‘’Ouderen kiezen er steeds vaker voor thuis te blijven wonen zonder hulp. Hierdoor zit een deel van deze ouderen dementerend thuis en gaat zonder hulpverleners naar de supermarkt. Dan is iets per ongeluk meenemen natuurlijk snel gebeurd’’, vertelt Rispens.

Te lage inkomens

Gerelateerde afbeelding

Rispens: ‘’Bovendien zien we dat ons leven over het algemeen steeds duurder wordt. Ook dit wijst weer op een toename van seniorencriminaliteit. Het inkomen stijgt niet meer na het pensioen en daardoor is het lastiger om alle eindjes aan elkaar te knopen. Ouderen die onder bewind geplaatst worden, plegen ook vaker diefstal. Gewoon omdat ze niet meer kunnen rondkomen.’’