Het is gebruikelijk om een rijbewijs te halen maar niet iedereen doet het of stelt het uit. “Ze hebben eerst geen geld en iedereen moet het tegenwoordig zelf betalen, daarom beginnen ze later”, aldus Christianne van Elewout WOLF-rijbewijsshop.

Volgens Van Elewout beginnen vele burgers met rijlessen als ze tussen de 20 en 25 jaar zijn. Dit wordt ondersteun door van cijfers van het CBS (zie grafiek). Dit is ook geen recent fenomeen want dit gebeurt sinds 2014.

Economische struggles en autofobie  

Nederlanders halen dus later hun rijbewijs dit gaat gepaard met geld. In Nederland kost het gemiddeld rond 2300 euro om een rijbewijs te halen.

In een poll waarin werd gevraagd waarom mensen geen rijlessen nemen, kwamen twee oorzaken het meest naar voren: geld en angst. Dan blijft geld wel de grootste reden. Terwijl de kosten voor rijles omlaag zijn gegaan. In 2016 was het maximale tarief €42,76 en in 2018 is het €39,45.

Maxime Tychon autorij-instructuer zegt: “De prijs wordt bepaald middels verschillende financieel gegevens, waarbij de huidige dieselprijs en ons belastingstelsel een groot aandeel heeft.”
“Daarnaast ook de afschrijving en onderhoudskosten van de auto speelt hierbij een grote rol.
Bij ons hebben wij nog nooit klachten gehad over de prijs, dit zal komen omdat prijs-kwaliteitverhouding in orde is.”

Geld blijft een grote factor. Van Elewout vertelt hoe WOLF hun prijzen bepalen. “Alle kosten worden berekend [benzine, rijinstructeur, belasting]. Daarnaast kijken we naar de concurrent en op basis hiervan bepalen we onze prijs.”

Bij WOLF besteden ze geen extra aan angst tijdens lessen. Van Elewout: “We adviseren dat je dit bekend maakt voordat je het begint lessen. Hier heb je rijangst training voor en faalangstexamens.” De extra trainingen en examens worden niet door WOLF gegeven.