Steeds meer mensen met een eigen bedrijf beginnen al op jonge leeftijd. Zo waren er in het jaar 2013 nog 50.423 jongeren ondernemingen, 5 jaar later is dit met 25% gestegen, namelijk 66.312. De enorme groei is met name te verklaren door de opkomst van de online wereld.

De 21-jarige Stan Wittenberg, eigenaar van de online platenmaatschappij ‘Tripal Trap’, is zo’n voorbeeld. Hij denkt dat het steeds makkelijker wordt om een eigen onderneming te starten, mede dankzij het internet. “Omdat online overal informatie te vinden is, hoef je niet per se een opleiding te doen voordat je een onderneming kan starten”, vertelt hij. “Ook zijn er veel nieuwe velden ontstaan door sociale media waar nog genoeg plek is voor nieuwe bedrijven zonder heftige competitie. Het scheelt natuurlijk ook dat wij een van de eerste generaties zijn die opgegroeid is met sociale media”.

Binnen ongeveer 5 jaar tijd is het aantal bedrijven met jonge ondernemers – 19 t/m 24 jarige – met bijna 16.000 bedrijven toegenomen en dit blijft stijgen. In het jaar 2018 is deze stijging van jonge ondernemers in percentage met maar liefst 4,2% gestegen. Dit is de hoogste stijging sinds jaren, laat de Kamer van Koophandel weten.

Wittenberg heeft zijn school niet afgemaakt, maar bij hem is het goed uitgepakt. Hij laat lachend weten: “Na mijn havo ben ik ‘Music Business’ en ‘Music Production’ gaan doen bij SAE in Amsterdam, maar daar ben ik na een paar maanden weer mee gestopt”. Wittenberg is al zo lang met muziek bezig dat hij eigenlijk nooit meer naar andere studies heeft gekeken. “Als het met mijn bedrijf niet was gelukt, dan was een grote kans dat ik nog op school had gezeten”, aldus Wittenberg.

Tot slot laat Wittenberg als tip aan de jongeren nog weten: “Niet verwachten dat een bedrijf al meteen winstgevend is, op het begin kun je beter focussen op groei en naamsbekendheid.