De beleving van een eigen kerstboom uit het bos halen, komt weer helemaal terug. Dit jaar kunnen er ook eigen kerstbomen worden gezaagd in verschillende natuurgebieden in Nederland. Het kappen is voor een goed doel, gratis én het is nog een leuke ervaring ook.

Sommige dennen worden door het Staatsbosbeheer aangeplant als kerstactiviteit. Op verschillende plekken in natuurgebieden groeien de dennenbomen zonder aanplanting. “Het is juist goed om dennenbomen te kappen”, aldus Frank van Kalleveen. “Deze horen in bepaalde stukken land zoals duingebied of stuifzandgebied niet thuis en er moet voorkomen worden dat natuurgebieden dichtgroeien met dennen. Het kappen van de dennen bevorderd juist de natuur.”

Waar te zagen
In parken zoals Het Nationale Park De Hoge Veluwe, het Groesbeekse Bos, het Kruinenbos en de Schoorlse Duinen kunnen de bomen gratis worden omgezaagd. Bij sommige natuurgebieden zoals Het Nationale Park De Hoge Veluwe moet wel de entreeprijs betaald worden. Via het Staatsbosbeheer kan er ook op verschillende plekken een den worden gekapt.

Echt is populair
De ‘echte’ kerstboom wordt weer populairder. Bol.com liet aan Nu.nl weten dat zij een stijging hebben gezien in de verkoop van echte kerstbomen. Van 1 december tot en met 3 december is de verkoop van echte kerstbomen met 103 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Nieuwsgierig geworden waarom er meer echte kerstbomen gekocht worden? Klik hier. Kerstbomenkweker Martin Raaijamers vertelt je er graag meer over.