De laatste wedstrijden in de groepsfase van de UEFA Europa League vinden vanavond plaats. De deelnemende teams hebben nog maar één kans om zich te plaatsen voor de knock-outfase. Een vooruitblik met FOX Sports-analist Milan van Dongen op de belangrijkste wedstrijden.

Ongeslagen Russen

In Groep C, waar Zenit al groepswinnaar is, spelen Kopenhagen en Bordeaux tegen elkaar. Kopenhagen staat met 5 punten op de derde plaats in de poule. Bij winst komt het op acht punten, en daarmee ook op de tweede plek in de poule te staan. Dat zou betekenen dat de Deense ploeg overwintert in de Europa League, maar er wordt in groep C nog een wedstrijd gespeeld. Het al geplaatste Zenit gaat op bezoek bij Slavia Praag. Voetbalanalist Milan van Dongen verwacht dat Praag de winst wel kan behalen: “Je hebt in het verleden gezien dat Zenit met een B-elftal speelt als ze zich al geplaatst hebben, zoals tegen AZ twee jaar geleden. Praag speelt thuis en heeft daarmee de beste kans om te winnen.” Als Praag wint, kan Kopenhagen een overwintering wel vergeten. Zelfs als de Denen weten te winnen van Bordeaux, zou Praag op meer punten uitkomen.

De Klassieke Oudheid

Dan naar Groep F, waar twee grote clubs elkaar voor de tweede keer ontmoeten. Het Griekse Olympiakos speelt thuis tegen het historierijke AC Milan. De vorige ontmoeting tussen de twee teams eindigde in een 3-1 voor Milaan. De Italianen staan nu tweede met 10 punten en moeten dus winnen of gelijkspelen om in de volgende ronde te komen. Als Olympiakos wint, dan zouden de teams op even veel punten uitkomen. In dat geval telt het onderlinge resultaat. De Grieken móéten de nul houden en minimaal twee doelpunten zelf maken om tweede in de poule te worden.

Poule des Doods

In één groep is het nog enorm spannend: Groep G. In deze groep kan iedereen nog eerste worden. Spartak Moskou, de nummer vier, speelt uit bij Villareal, dat eerste staat. FOX Sports-analist Van Dongen verwacht niet dat Spartak Moskou kan winnen bij de Spaanse ploeg. “Villareal speelt thuis, dat is gewoon een voordeel. Daarbij hebben ze ook nog niet verloren deze poulefase.” Als Villareal weet te winnen, eindigt het met 10 punten. Rapid Wien kan ook nog op 10 punten uitkomen, maar dan moeten de Oostenrijkers winnen van het Schotse Rangers. Mochten de Rangers winnen vanavond, dan zijn zij door naar de volgende ronde.

Turkse heksenketel

Verder me Groep I, waar volgens Van Dongen alleen Besiktas en Malmö nog strijden om een plek in de knock-outfase. De Turken ontvangen de club waar de grote Zlatan Ibrahimovic ooit zijn profcarrière begon. Wie er gaat winnen? “Besiktas heeft de vorige keer bij Malmö verloren, maar nu spelen ze thuis. Ze hebben hun laatste vier wedstrijden gewonnen, en ik verwacht dat ze dat nu weer gaan doen”, voorspelt Van Dongen.

‘La mort’ of de gladiolen

Ook is het nog spannend in Groep K: daar spelen Astana FC en het Franse Stade Rennais voor een plekje in de volgende ronde. Van Dongen: “Eigenlijk moet alleen Rennais voetballen, Astana heeft genoeg aan een gelijkspelletje. Daar zullen ze ook voor gaan.” De Fransen moet dus per se winnen. Op die manier eindigen ze met één punt boven de stugge ploeg uit Kazachstan, en mogen zij zich opmaken voor een langer avontuur in de Europa League.