Wetenschappers hebben ontdekt dat het Australische Great Barrier Reef beter tegen de opwarming van het zeewater kan dan verwacht. Dat betekent niet dat de problemen omtrent het koraal verholpen zijn.

Het verbleken van koraal is een teken dat het organisme niet goed tegen de warmere temperaturen kan. “Koraal is een samenwerking tussen poliepen en algen. Hierbij zorgen de algen voor die mooie kleur. Helaas kunnen de poliepen niet goed tegen de warmte en stoten ze de algen af. Hierdoor verdwijnt dus ook de kleur en krijgt het koraal de verbleekte uitstraling”, legt Professor Han Lindeboom van de Universiteit van Wageningen uit.

“Als de fundering verdwijnt, zakt het hele bouwwerk in elkaar”

Illusie
Volgens  Lindeboom is  het maar schijn dat het beter gaat met koraal . “De resistente koraalsoorten nemen de plaats in van de overleden soorten die niet tegen het warmere water kunnen. Dit schetst de illusie dat al het koraal beter tegen de hogere temperaturen kan.  Op het eerste gezicht lijkt dit ook zo te zijn, maar een echte kenner ontdekt meteen dat er iets serieus mis is  met het koraal.”

Desastreuze gevolgen
Koraal is de basis van het  ecosysteem waarin het deelneemt. “Als de fundering verdwijnt, zakt het hele bouwwerk in elkaar.” Ook zal een groot deel van de biodiversiteit op aarde verdwijnen, aangezien koraal een van de diersoorten met het meest onderling verschillende DNA  is. Als het koraal verdwijnt,  kan het ook nog gevolgen hebben voor grote delen van de kuststrook  van Australië, aangezien het ook als bescherming fungeert.

Over mogelijke oplossingen wordt al nagedacht . “Wetenschappers zijn nu bezig om te kijken of het  mogelijk is om de algen zo genetisch te manipuleren dat ze resistent worden tegen de warmere temperaturen van het zeewater waar ze in leven”, aldus Lindeboom.