Het EK Handbal in Frankrijk is voor de 21-jarige Delaila Amega haar debuut in het Nederlands team. In de door Nederland gewonnen wedstrijd tegen Duitsland dinsdag pakte ook Amega haar doelpunten mee. Een van die goals was uniek, ze scoorde namelijk onderhands. De specialiteit van Amega.

Debutante

De Heerhugowaardse kreeg in het duel, waarmee Nederland een plek in de halve finales afdwong, veel speeltijd in de tweede helft. Ze greep de kans die ze kreeg van bondscoach Helle Thomsen en scoorde drie keer. Vorig jaar liep Amega het WK nog mis maar dit jaar kon Thomsen niet meer om Amega heen. Delaila, die nu voor de Duitse club Metzingen speelt, heeft zich daar goed ontwikkeld. Die ontwikkelingen liet ze dit EK ook zien door in de wedstrijd in de groepsfase tegen Kroätie, toen het al zeker was dat Nederland in de hoofdronde zat, maar liefst acht keer te scoren.

Onderhandse worp

Amega begon haar carrière bij SEW in Nibbixwoud. Daar ontwikkelde ze de techniek voor de onderhandse worp. “In mijn jeugd begon ik met deze worp en kon hem steeds beter. Daarom bleef ik hem maar gebruiken. Ook nu gebruik ik hem nog. Als je iets goed kunt is het altijd leuk om er mee door te gaan. “, vertelt Delaila. De onderhandse worp komt in het hedendaagse handbal niet veel voor. “Veel speelsters gaan met hun handen omhoog staan om zich zo groot mogelijk te maken om de bal te blokken. Doordat ik de bal vanaf de heup kan gooien, zit er een verrassingseffect bij waardoor het moeilijker om de richting die de bal op gaat in te schatten.”

Vanavond speelt Nederland de halve finale tegen thuisland Frankrijk. “Frankrijk heeft een sterke ploeg”, legt Agema uit. “Maar we gaan knokken voor de”. De wedstrijd begint om 21.00 uur en wordt gespeeld in de AccorHotels Arena in Parijs. Daarvoor wordt, om 17.30 uur, de andere halve finale (Rusland-Roemenië) gespeeld. De winnaars van deze wedstrijden spelen zondag de finale.