Deze week zijn er AED’s gestolen in Noord-Brabant. In Middelburg werd een 71-jarige Belg opgepakt toen hij probeerde om een gestolen AED te verkopen. Om diefstal en misbruik te voorkomen kiezen mensen er soms voor om het apparaat in een kastje met een pincodeslot aan de muur te hangen. Dit is volgens Pieter Joziasse, oud-ambulancebroeder en oprichter van gestolenaed.nl, geen goede oplossing. “Een AED werkt het beste als de patiënt zo snel mogelijk een schok toegediend krijgt. Hoe langer het duurt voordat hij wordt aangesloten, hoe kleiner de overlevingskans van de patiënt is. Het feit dat er wordt gekozen voor apparaten in wandkasten met een slot is mij een doorn in het oog.”

‘Heb je wel eens een brandblusser met een ketting erom gezien?’

Volgens Joziasse zijn er andere mogelijkheden: “Er zijn betere oplossingen dan de AED in een wandkast plaatsen. Als je hem zou willen beschermen kan dat met een verzekering. Heb je wel eens een brandblusser met een ketting erom gezien? Er wordt wel misbruik van gemaakt, maar dat heeft er niet toe geleid dat ze achter slot en grendel worden geplaatst. Iedereen snapt dat een brandblusser snel te pakken moet zijn. Ik snap wel dat een AED een stuk duurder is dan een brandblusser, maar ze zijn wel allebei nodig in spoedeisende situaties.”

‘In een Oostblokland hebben ze er niet veel aan’

Het is voor Joziasse een raadsel waarom mensen AED’s stelen. “Klanten willen niet spelen met mensenlevens. Dan ga je geen tweedehandsje kopen. In het verleden is er gekeken of AED’s naar het buitenland vertrokken. Er werd gedacht dat een bepaald onderdeel gebruikt werd bij het scrambelen van track-and-trace systemen van gestolen auto’s. Dat bleek een broodje aap-verhaal.” De kans dat de gestolen apparaten in hun geheel naar het buitenland gaan is ook klein. “De AED’s hier ‘spreken’ allemaal Nederlands, dus in een Oostblokland hebben ze er niet veel aan.”

De Hartstichting raadt iedereen die een AED koopt aan om hem buiten op te hangen en te registreren. Zo kan iedereen er altijd bij. Als er gekozen wordt voor een kastje met codeslot, is de code ook bekend bij de alarmcentrale zodat niet iedereen de code uit zijn hoofd hoeft te leren. Joziasse vindt dat goed, maar volgens hem is maar 20 procent van de AED’s geregistreerd bij HartslagNu, het landelijke platform voor burgerhulpverlening bij een hartstilstand.