Een chihuahua met een jasje en sokjes aan, veel mensen vinden dit belachelijk. Nu blijkt dat het juist een belangrijke reden heeft waarom honden dit soort kleren dragen. Het is ter stimulering van het lichamelijk gestel van de hond.

In Waalwijk staat hondenboetiek Hipdogs, hier werkt Petra Kelders al een aantal jaar. Zij zegt dat er niks belachelijks is aan de kleding die zij verkoopt. De hondjes hebben het juist nodig. Petra Kelders zegt dat de honden het vaak erg koud hebben en dat het heel slecht is voor hun gewrichten. “Mensen komen naar onze boetiek, omdat de dierenarts hen hier naartoe heeft gestuurd. Kleine hondjes zijn heel erg kwetsbaar. Ook kunnen de honden natuurlijk nat worden, dat er ook weer toe leidt dat ze het snel koud krijgen. Het is dus echt in het belang van de hond dat zij deze kleren dragen. Dat mensen raar kijken naar sjaaltjes en sokjes begrijp ik, maar ook hier hebben ze voordeel aan. Maar een hond een hoed opzetten, dat is wel raar!”

Ellen Heijstek is assistente bij een dierenartsenpraktijk in Heesterakker. Zij zegt dat het gedeeltelijk waar is, dat honden doorgestuurd worden naar een hondenboetiek voor kleren. “Het is niet van belang of dat de hond klein is of niet, maar wel hoe dik de vacht van de hond is. Een windhond is een grote hond, maar als hij een dunnere vacht heeft komt hij eerder in aanmerking voor een trui dan een chihuahua.” Beide partijen waren het er wel over eens dat kleding voor honden niet een belachelijk accessoire is, maar dat het nodig is voor de honden. De honden vinden het zelf niet vervelend om de kleren te moeten dragen.