75 topsporters hebben kritiek geuit op het jaarlijkse sportgala. Het meest gehoorde argument is dat het appels met peren vergelijken is. Tilburg organiseert ook haar eigen sportgala. De organisatie is niet van plan om gehoor te geven aan de kritiek.  

Het Algemeen Dagblad vroeg 75 topsporters, ex-sporters, coaches en voormalig sportmannen en –vrouwen van het jaar naar hun mening over de verkiezing. Voor dit onderzoek had topschaatser Sven Kramer al eens te kennen gegeven dat hij het gala niet nodig vond. 40% deelt de mening van Kramer en 60 % vindt dat een verandering volstaat. Peter Franken, bestuurslid van het Tilburgs Sportgala, ziet de meerwaarde er wel van in: ‘’Ik zou het zeker niet willen afschaffen. Ik zie namelijk dat de mensen die genomineerd zijn daar ook trots op zijn.’’

Toine van Beckhoven, genomineerd in de categorie ‘Masters’ voor hordenlopen, begrijpt de kritiek die er momenteel is op het sportgala. Van Beckhoven: ‘’Verschillende soorten sporten met elkaar vergelijken is eigenlijk niet te doen. Het is zó moeilijk om sportprestaties met elkaar te vergelijken en daar een waardeoordeel over te geven.’’ Het organiseren van een sportgala, zowel landelijk als lokaal, vindt Van Beckhoven wel erg belangrijk: ‘’Ik vind het erg goed dat er één keer per jaar sportprestaties in het zonnetje worden gezet, al is het maar om er aandacht voor te vragen.’’

De organisatie van het Tilburgs Sportgala ziet geen heil in het aanpassen van bijvoorbeeld het nominatieproces of de opzet van het gala.  Franken: ‘’wij gaan nog steeds op dezelfde voet door. We doen het nu voor de 27ste keer en het programma steekt goed in elkaar.’’