Nederlandse taxi klanten staan op plaats zeven in de telling van grootste fooi gevers van Europa. De Nederlander wordt meestal afgeschilderd als een gierigaard. Maar dat is voor de Nederlandse taxi klanten blijkbaar niet het geval.

In de regio Noord-Brabant wordt er gemiddeld €6,89 fooi gegeven aan de taxi chauffeurs. Dat is na Limburg, Friesland en Zeeland die allemaal boven de 7 euro zitten. “Nederlanders reizen relatief weinig met de taxi”, verteld Ton Hokken van Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). “Wanneer ze dit wel doen, zijn ze bereid om hier wat meer voor over te hebben.”

Volgens taxibedrijf Vermeer uit Tilburg is er een verschil tussen nachtelijke ritten en overdag. De receptioniste van taxibedrijf Vermeer verteld het volgende: “Overdag vang je weinig tot geen fooi. Deze worden vaak betaald met de pinpas. De klant vergeet eerder dat hij ook hiermee een fooi kan achterlaten. In de nacht zal er na een drankje wel sneller een fooi achter gelaten worden voor de chauffeur, dat ligt meestal rond de 10%.”

In Nederland is het niet gebruikelijk om een fooi te geven. Het is belangrijk dat de chauffeer zijn klant een comfortabel en prettig gevoel geeft”, zegt Anne-Marie van Leggelo van ‘Het
Etiquette Bureau’. Een bedrijf dat gespecialiseerd is op het gebied van etiquette. “Kleine dingetjes als de deur open houden voor je klant en op je rijstijl letten dragen allemaal hier aan bij.” Op die manier krijg je een Nederlander dus toch zo ver om een fooi af te staan.”