Afgelopen week is het bekende ‘draaiende huis’ in Tilburg in het nieuws geweest, omdat hij kapot was. Nu was de vraag of het huis weer gerepareerd moest worden, aangezien de onderhoudskosten aardig hoog zijn. Dit prikkelde de vraag: Hoe zit het met de andere kunstwerken in Tilburg?

Tilburg heeft een rijke kunstcultuur en dit is ook terug te zien in de boeken van de gemeente. Volgens de gemeente maken ze per jaar zo’n 112.200 euro beschikbaar voor de onderhoud van kunst in de stad.

Budget

Het budget is onderverdeeld in drie delen. Het eerste deel bestaat uit het reguliere onderhoud en de reiniging van de beelden. Daar is 82.000 euro per jaar voor vrijgehouden. Het tweede deel gaat over het kleine onderhoud en/of reparaties van de kunstwerken. Daar is 25.700 euro per jaar voor vrijgehouden. Het derde deel gaat over het energie en waterverbruik van verschillende beeldhouwwerken. Daarvoor wordt 4.500 euro voor vrijgehouden.

Afwijkend

De gemeente vertelt dat ze voor ieder regulier beeld 275 euro per jaar hanteren. Natuurlijk gaat dat budget niet over de afwijkende kunstwerken die een groter budget krijgen, zoals het draaiende huis.

Hieronder zijn foto’s te zien van een selectie beelden uit Tilburg en de kosten daarvoor.