Door: Sam Dictus

Vanavond is het zover: de Geminiden gaan onze dampkring doorkruisen. Aliens? Zeker niet. Een galactisch spektakel? Zeker wel. Er zullen vanavond honderden vallende sterren te zien zijn, gewoon zichtbaar voor jan en alleman. Sterrenkundigen door het hele land staan al wekenlang te popelen om dit bijzondere natuurverschijnsel mee te maken.

Ton Spaninks, astrologiefanaat en natuurkundedocent aan het Mill Hill College in Goirle is vanavond ook van plan te gaan kijken. Met zijn astronomische vereniging WEGA vertrekt hij – als het niet al te bewolkt is – met een slaapzak, koffie en een tuinstoel naar het dorpje Loon op Zand. “Je kunt de sterren daar beter zien dan hier in de stad, vanwege de lichtvervuiling. Bovendien willen we graag breed zicht hebben, zonder bomen of gebouwen.” Waar de fascinatie voor de sterrenkunde vandaan komt vindt Spaninks moeilijk uit te leggen. “De een gaat zondag naar de voetbal, ik ga naar de sterren kijken, zo simpel is het!”

Volgens Marieke Baan van de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie (NOVA) is het sterrenkijken van de laatste dagen nog niet zo makkelijk. “Gisteren heb ik even gekeken, maar het was te bewolkt. Rond een uur of elf heb ik het nog eens geprobeerd en toen heb ik er één gezien.” Volgens Baan speelt naast bewolking, ook de maan een grote rol in de zichtbaarheid van de meteorieten. “Met volle maan zie je opvallend minder sterren dan normaal. Bovendien zijn de Perseïden in augustus veel prettiger te bekijken: dan is het meestal niet zo koud en kun je gewoon lekker in het gras gaan liggen.”

De meteorieten die men vanavond kan gaan zien zijn vernoemd naar het sterrenbeeld Gemini. Vaak worden deze Geminiden verward met de iets bekendere Perseïden die ieder jaar in augustus de dampkring passeren. De Perseïden zijn echter minder fel en korter zichtbaar dan de Geminiden. De vallende sterren van vanavond zijn afkomstig uit een meteorietenzwerm die ieder jaar rond deze tijd buiten onze dampkring hangt. Vanavond is door de vrieskou de lucht helderder dan normaal en daarom kun je, op een donkere plek, de meteorietenregen ook met het blote oog zien.