Bowlen wordt al snel geassocieerd met een uitje met vrienden, huisgenoten of collega’s. Youri Fens (22) denkt daar anders over: hij speelt namelijk bij de Bowling Vereniging Tilburg en heeft ons land vorige week vertegenwoordigd op het wereldkampioenschap in China.

Dat Nederland aanwezig was bij het WK, is volgens Fens al iets om trots op te zijn: “Bowlen is in Nederland als topsport niet zo groot. Landen als Amerika en Canada steken ver boven ons uit dus het is een hele eer om überhaupt naar het WK te mogen.” Helaas kwam het Nederlandse team met lege handen thuis, wel eindigden ze op de 16e plek van het team evenement. Het is de beste teamprestatie sinds 1995.

De nieuwsredactie bracht een bezoek aan activiteitencentrum Dolfijn in Tilburg. In een grote hal doen enthousiaste leden van de bowlingvereniging op donderdagavond mee aan de huisleague. Hier spelen ze in teams tegen elkaar om uiteindelijk clubkampioen te worden. Het is druk; serveersters rennen rond met volle dienbladen en kennissen groeten elkaar voordat het ingooien begint.

De verschillen tussen recreatief en -wedstrijdbowlen
Wat veel mensen niet weten, is dat er veel grote verschillen zijn tussen recreatief bowlen en wedstrijdbowlen. Alleen al het materiaal en de prijs ervan, verschillen sterk van elkaar. “De ballen waar recreanten mee gooien, kosten ongeveer zestig euro. Die van ons kunnen oplopen tot wel driehonderd euro”, vertelt voorzitter Berry Vermeer.

Ook de techniek is een heel ander verhaal. Tijdens een gezellig teamuitje zal een groep recreatiebowlers niet zo veel nadenken over de manier waarop ze gooien, terwijl er bij competitief bowlen veel techniek achter een worp schuilt. “De stand van je hand is belangrijk, die mag niet veranderen. Ook wordt rekening gehouden met de oliepatronen op de baan; dat is iets waar recreanten niet mee te maken krijgen”, vertelt Fens. De oliepatronen zijn de manier waarop olie wordt aangebracht op de baan, hier moeten professionele bowlers rekening mee houden wanneer ze gooien. Je moet dus continu je worp aanpassen om een strike te kunnen gooien.

Bowlen in complete stilte
De sfeer bij de huisleague, waar Fens en Vermeer allebei wekelijks aan meedoen, lijkt op die van recreatief bowlen. Kerstmuziek klinkt hard door de speakers en overal hoor je geschreeuw en geklap. Bij officieel wedstrijdbowlen gaat het er heel anders aan toe. “Onze donderdagavondleague hier in Tilburg is een sociale avond. We bowlen samen, de muziek staat aan en we doen een drankje. Bij kampioenschappen is dat niet aan de orde. Het moet stil zijn zodat de bowlers geconcentreerd blijven en alcohol is streng verboden.”