Een biologisch afbreekbare ballon. Dat klinkt als een slim idee. Toch zijn die ballonnen niet zo milieuvriendelijk als je denkt. Dat zegt Jeroen Dagevosch van de Plastic Soup Foundation. Volgens hem is de bioballon een goed concept, maar volledig afbreekbaar is de ballon nog niet.

“Gewone ballonnen zijn natuurlijk slecht voor het milieu. Dieren raken verstrikt in de plastic touwtjes, ze verslikken zich in de plastic houdertjes en stikken in de ballonresten die zij opeten”, legt Jeroen uit.

Groene ballon
“Er zijn nu biologische ballonen, die goed zouden zijn voor het milieu. Dat is deels waar, maar ook die ballonnen zijn niet perfect. De touwtjes en houdertjes zijn van goed afbreekbaar materiaal gemaakt. De ballon zelf daarentegen is van latex gemaakt. Dat breekt niet in alle omstandigheden goed af. In zee is de temperatuur bijvoorbeeld te laag. Je zou eigenlijk een bio-compost moeten hebben om die ballonnen af te breken”.

Ballonnenwinkel de ballonnerie in Amsterdam zegt dat de ballonnen wel goed zijn voor het milieu. “Er is niks mis met biologisch afbreekbare ballonnen. Temperatuur of plaats hebben niets te maken met de afbreekbaarheid”.

Slecht voorbeeld
Klaas Dijkhof, fractievoorzitter van de VVD liet afgelopen week maar liefst 500 ballonnen los. Aan iedere ballon hing een kaartje met daarop een idee dat Klaas had bedacht. “Dat is gewoon een domme actie”, zegt Jeroen. “De VVD ontmoedigd het oplaten van ballonnen, dus de actie van Klaas is echt zo onnodig”.