ABN AMRO schrijft in een nieuw rapport dat personeelstekorten de komende twee jaar ondernemers blijven hinderen. Transport is een van de sectoren die het meeste last heeft van het tekort aan personeel. Bedrijven moeten daarom met alternatieve oplossingen komen.

De economen van ABN AMRO denken dat het personeelstekort een chronisch probleem is. Ze denken dat bijna alle sectoren last krijgen van dit probleem. De schaarste belemmerd de groeikans van bedrijven. Door de groeiende economie heeft de transportsector het druk en het kan dus zomaar dat het tekort alleen maar groter wordt.

Alternatieve oplossingen
Bedrijven zullen een manier moeten vinden om het personeelstekort tegen te gaan. “Ze moeten het interessant maken door de branche te promoten en door te investeren in opleidingen ”, zegt Elwin Chikhoer. Hij is senior recruiter bij Aldiver – daar begeleiden ze mensen die in de logistiek willen werken. Hij denkt dat de schaarste blijft aanhouden. Daarom is het belangrijk dat bedrijven zich laten zien door bijvoorbeeld open dagen te houden. Bedrijven kunnen werknemers ook extra loon en flexibele werktijden aanbieden om ze aan zich te binden.

Jongeren opleiden
Chickhoer vindt het belangrijk dat jongeren opgeleid worden, maar dat vergt tijd. “Bedrijven zien de chauffeurs het liefst zo jong mogelijk, maar je hebt natuurlijk een rijbewijs nodig”, zegt hij. Daarom duurt het vaak even voor jongeren kunnen beginnen met rijden, maar ze mogen bij BBL-trajecten ook beginnen met werken in de logistiek.