In heel Nederland worden er plannen gemaakt om nieuwe, kleine gasvelden te slaan of bestaande gasvelden uit te breiden. In Groningen gaat de gaskraan dicht, maar dit betekent dat bij de andere gasvelden de problemen zich juist opstapelen. Op 13 december kwamen gedeputeerden uit heel Nederland in Groningen bijeen om te protesteren tegen de nieuwe opbouw plannen.

Naast het kleine manifestatieveld staat de rechtbank van Noord-Nederland. Hier is een rechtszaak tegen de opbouw van een klein gasveld in Nij Beets aan de gang is. Het wachten op de uitkomst van de rechtszaak, gaat gepaard met een optreden van een artiest uit de regio.

Niet veel later komt initiatiefneemster Monique Platinga van Tsjingas het gebouw uitlopen en betreedt het podium. “De zaak tussen de gemeente en gasproducent Vermilion is zojuist behandeld. Samen met een aantal particuliere bewoners hebben we in de rechtbank een kijk kunnen geven op de zaak en zijn er vragen gesteld door de rechters. De rechters zullen beraden voordat ze tot een uitspraak komen.”

“We worden er nu nog niet ziek van dus is het nog geen prioriteit”

Judy Hoomans uit Nij Beets maakt zich grote zorgen over de nieuw gaswinningsplannen in haar dorp. “Ik woon pal naast het gebied waar de rechtszaak over gaat. Het komt vaak voor dat de gasputten lekken en het proces van fracken (zie video) is al helemaal niet fijn. Over dertig jaar zullen we waarschijnlijk alarm roepen, terwijl we nu eigenlijk al weten dat het slecht is. We worden er nu nog niet ziek van dus is het nog geen prioriteit.”

Uitlegvideo over het proces van fracking:
https://gallery.moovly.com/video/3318e1c6-8627-4884-834d-f36c8dc78da3

Naast gedupeerden zijn er ook politieke partijen aanwezig. SP en Partij voor de Dieren hebben zich met eigen gemaakte protestborden gesitueerd naast het podium. “Alles wat problemen oplevert voor mensen, levert ook problemen op voor dieren”, vertelt Ankie Voerman van Partij voor de Dieren. “Een goed voorbeeld hiervan is de Waddenzee. Dit is een heel belangrijk ecologisch gebied waar veel voedsel ligt voor de vogels. Als dit verdwijnt dan verdwijnt er ook een heel belangrijk natuurgebied.”

“Zelfs de Efteling is in beraad om in beroep te gaan”

In het Brabantse Waalwijk en Loon op Zand worden eveneens plannen gemaakt voor gaswinning. Peter Flohr, raadslid Loon op Zand, is ook aanwezig op de manifestatie. “In Waalwijk zijn al scheuren in de huizen zichtbaar als gevolg van gaswinning. Zelfs de Efteling is in beraad om in beroep te gaan tegen de plannen.” Het attractiepark ligt tussen de gaswinningsgebieden in en is volgens Flohr bang voor de onzekerheid en onbeheersbare gevolgen van de gaswinning.

Herman Damveld, schrijver van het boek ‘Gas uit Groningen, vijf jaar na de aardbeving bij Huizinge’, deelt gratis zijn boek uit. “In Loppersum is de grond al 30 of 40 centimeter gedaald. De provincie Groningen wordt min of meer een soort van put. In mijn nieuwbouwhuis hier om de hoek heb ik ook al erkende aardbevingsschade.”