Dames van lichte zede, arme sloebers en rijkelui. Afgelopen weekend liepen er honderden personages uit de verhalen van Charles Dickens door de historische binnenstad van Deventer. Het evenement trok in totaal 125.000 bezoekers.

Scrooge lichtjesstandbeeld

In de Keizerstraat staan rijen met dranghekken om de bezoekers in toom te houden. Ze staan soms een uur in de kou om het middeleeuwse Bergkwartier te betreden. Langs de kant staan kraampjes met warme chocolademelk en broodjes met worst. Ook lopen er verschillende acteurs regelmatig langs om de bezoekers te entertainen.

Een toneelstuk op straat
Straattheater

Het is één grote improvisatieshow. De straattheaterstukjes die door de binnenstad van Deventer worden opgevoerd zijn verrassend goed en steeds verschillend. De acteurs zijn niet uit hun rol te krijgen. Christmas carollers, heren van stand met hoge hoeden, bedelaars en dames van lichte zede. 950 vrijwilligers flaneren door de straten. “Willen jullie eten kopen voor deze kinderen? Ze hebben zo’n honger”, vraagt een bedelaar op straat.

In totaal hebben 350 bewoners van Deventer meegedaan aan het spektakel. “Dat zijn er 70 meer dan vorig jaar,” vertelt Nienke Nijboer van het Evenementenbureau VVV Deventer. “Mede door deze nieuwe acts was er extra aandacht voor details. Dat maakte het evenement van hogere kwaliteit dan de voorgaande jaren.”

“Willen jullie eten kopen voor deze kinderen?”
Glühwein en gepofte kastanjes

De straten vullen zich met de geuren van glühwein, wafels en gepofte kastanjes. Er staan huizenhoge kerstbomen en er hangen lichtjes aan de gevel. Er is zelfs een kerkhof gemaakt, waar de grafstenen van Dickens en zijn karakters staan.

Ook is er een ware kerstmarkt gecreëerd. Tientallen kraampjes met warme dranken en lekker eten, ornamenten voor in de kerstboom tot aan de boeken van Charles Dickens aan toe.

Internationaal publiek

Naast de toneelstukjes op straat zijn er verschillende optredens. Koortjes, dansers en levende standbeelden. Ze trekken niet alleen Nederlanders, bijna twee op de tien bezoekers komt vanuit het buitenland. Vaak uit Duitsland, maar dit jaar ook uit Tsjechië en Zwitserland. “Ik kom hier omdat ik sowieso fan ben van de boeken van Dickens en daarnaast ook van Kerst. Dit is de tweede keer dat we hier zijn”, vertelt een Duitse vrouw. Ze is met een groep vriendinnen naar Nederland afgereisd om het festijn te bekijken. Samen staan ze met een bekertje glühwein naar de parade te kijken. “Ik vind het prachtig en kom volgend jaar graag weer terug, zoiets hebben we niet in Duitsland”, beaamt haar vriendin.

Koortje bij de Kerk
Levende standbeelden

De organisatie noemt het evenement wederom een succes en zal Deventer volgend jaar opnieuw terugbrengen naar de 19e eeuw.