Burn-outs onder studenten worden een steeds groter probleem. Uit onderzoek van de Hogeschool Windesheim blijkt dat ongeveer een kwart van de studenten kampt met een burn-out.
“Je moet steeds meer doen in een kortere tijd”, zegt Tom van den Brink.

De overspannen generatie

Tom van den Brink is voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en maakt zich zorgen om het welzijn van de studenten.

“Ik denk dat de toenemende uitval onder studenten een signaal is waar we heel serieus mee om moeten gaan. Als je dat signaal nu niet opvangt dan creëer je de mogelijkheid tot ontploffing op een verkeerde manier”, aldus Van Den Brink.

De opkomende burn-outs zetten Van Den Brink aan het denken over de huidige maatschappij. “Je ziet dat er een aantal ontwikkelingen aan de gang zijn in de samenleving. De een heeft bijvoorbeeld de ‘Fear of missing out’ of voelt de druk van de samenleving. Er is ook een ontwikkeling gaande in het onderwijs. Daar komt steeds meer de nadruk ligt steeds meer op het individu en de kracht van het individu”, vertelt hij.

Het heeft ook effect op de huidige generatie jongeren. Van Den Brink zegt hierover het volgende: ”Je ziet dat psychische problemen bij jongeren doorwerken in de arbeidsmarkt. Je hebt daar dus langer last van en daarom is het zo belangrijk dat je tijdig aan de bel trekt als maatschappij.”

De huidige generatie verschilt veel met de vorige generatie op het gebied van leven. Hierdoor gaat de volgende generatie achteruit in plaats van vooruit op de vorige generatie.
”Het is een heel ander soort generatie die met veel meer onzekerheden moet dealen en het soms slechter gaat krijgen dan de ouders”, stelt Van Den Brink.

De grens van de mens

In Oosterhout spreken wij Mark Ouwerkerk. Hij is coach op het gebied van individuele vraagstukken  en heeft vaak te maken met patiënten met een burn-out. Hij vertelt wat een burn-out is en wat waarschijnlijke oorzaken kunnen zijn.

De realiteit van het probleem

Michelle van Gool (25), een rechtstudente op Tilburg University, kamt met een burn-out. Haar leven maakte een vervelende draai toen ze officieel de diagnose kreeg. Haar studie moest ze deels staken ze moest stoppen met haar bestuursjaar.
Robin de Hoon (23) zit bij de fractie Front. Front is een door studenten gerunde partij en ook zij maken zich druk over de problematiek rondom studenten en burn-outs.
In dit video-item vertellen zij hun verhaal.

‘De prestatiecultuur’

Een woord wat rondom dit maatschappelijk probleem vaak genoemd wordt, is ‘De prestatiecultuur’.
Volgens ensie.nl is de definitie van het trendwoord als volgt:

Prestatiecultuur

Cultuur waarin de nadruk op prestaties ligt; cultuur waarin prestaties zeer belangrijk zijn.

De populariteit van het woord is te verklaren aan de hand van de huidige studentenstressproblematiek.

Mark Ouwerkerk vertelt hierover wat de prestatiecultuur voor effect heeft op de geestelijke gesteldheid van de student.

De remedie

“Wat je kan doen is werken aan een systeem dat beter om gaat met mensen en de maatschappij. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat je minder inzet op het rendement van een bachelor op universiteiten en hogescholen”, vertelt Van Den Brink.
“Ook het aanbieden van goede begeleiding is een optie. Het eerste jaar is vaak een onzekere periode van de student en dan kun je begeleiding bieden die de studenten vastigheid en perspectief biedt”, vult hij aan.

De psychologische gezondheid van studenten moet beter onderhouden en bewaakt worden. Maar de oorzaak ligt niet alleen bij de opleiding. Ook de arbeidsmarkt kan een aantal zaken anders aanpakken.
Van Den Brink: “Als laatste kun je een oproep doen aan arbeidsmarkten en de maatschappij om niet te strikt te zijn met de eisen worden gesteld aan een werknemer. Helemaal omdat je ziet dat het vooral draait om flexibiliteit. Je hebt daardoor heel erg de drang om jezelf te profileren.”

Door: Niels Kruize en Joris Gemen