We leven in een technologisch tijdperk waarin je alles kunt regelen, krijgen en bestellen vanaf je telefoon; waar je ook bent. Liefde zoeken is zeker geen uitzondering, online dating is de afgelopen jaren alleen maar groter geworden en er is een gigantisch aanbod aan sites en apps. Logisch dus dat de internetgeneratie kiest voor het zoeken via sites als Parship of apps zoals Tinder. Toch zie je vaak dat er een soort ‘taboe’ heerst rondom deze manier van daten.

Fasiel, student Rechtsgeleerdheid,  heeft zijn vriendin ontmoet op Tinder en het was liefde op de eerste swipe. Ze zijn nu bijna drie jaar samen en hebben de app dus niet meer nodig.  Het was voor hen een effectieve manier van daten, maar alsnog geven ze niet graag prijs dat het daar allemaal is begonnen. “Wanneer mensen vragen hoe we elkaar hebben leren kennen, wordt mijn vriendin heel vaag. Ze geeft het niet graag toe, omdat er een beetje op wordt neergekeken. Ik zeg wél gewoon altijd dat het via Tinder is ontstaan.” Bij de jongeren kan het dus best worden gezien als taboe, terwijl dat juist de generatie is die zowat online is opgegroeid. Hoe ouder de leeftijd wordt, hoe meer dat taboe afneemt. Zo bestaat de grootse groep onlinedaters uit 25- tot 34-jarigen. Online dating-expert Jeroen Wijnja, oprichter van www.datingsitekiezen.nl, vertelt hier meer over.


Voor mensen met een heel druk schema kan online daten een enorme uitkomst zijn. Sushi-chef Koen Dijk werkt veel avonden tot laat en heeft dus bijna geen tijd om uit te gaan en zo mensen te leren kennen. “Mensen kunnen het met werk en school dusdanig druk hebben, dat ze niet zoveel nieuwe, leuke mensen tegenkomen. Dan is het handig dat je die gewoon online kunt leren kennen .” Koen heeft al een aantal dates overgehouden aan Tinder en is van plan om het te blijven gebruiken.

Volgens relatiedeskundige Paulien Timmer is de informatie op je profiel de grootste voorsprong dat online dating heeft op het traditioneel daten. “Ze beginnen op een andere basis. Je leert online veel sneller dingen over elkaar, bijvoorbeeld alle interesses die je normaal pas na een aantal dates en wat diepgaande gesprekken te weten komt. Mensen kunnen daarentegen door het grote en snelle aanbod gedemotiveerd raken, zo is niet iedereen altijd even eerlijk is wanneer ze een profiel aanmaken.” Timmer stelt dat het belangrijkste van iemand in het echt ontmoeten is dat je dan meteen kan aanvoelen of de ‘klik’ er is.


Ervaren datingcoach Denise Janmaat legt uit dat zintuigen een belangrijke rol 
spelen in het vinden van die gedeelde connectie. “Of mensen echt bij elkaar passen, merken ze toch pas wanneer ze daadwerkelijk de eerste ontmoeting hebben. Op iemand afstappen of een gesprek beginnen is makkelijker online. Weinig mensen knopen in de supermarkt een gesprekje aan met een vreemde. Over bijvoorbeeld hun favoriete wijn of een beetje smalltalk, want ze weten niet of de ander single is of überhaupt zin heeft in een connectie. In tegenstelling tot online. Zo gebruiken veel mensen apps zoals Badoo of Tinder voor ‘fundating’ en one night stands , maar wanneer ze op zoek zijn naar iets serieus; zoeken ze toch een datingcoach of schrijven ze zich in voor een betaalde site.”


Dit merkt Wijnja ook. Er is een verschil in intentie wanneer je van een gratis app naar een serieuzere website gaat.

Wie houdt er niet van een happy ending? Tinder wordt niet alleen maar gebruikt voor een lolletje of voor singles die op zoek zijn naar een avontuurtje. Er is ook echte liefde te vinden. Van die eerste spannende date, naar je trouwdag. Daisy Rasmussen heeft bijna drie jaar geleden de ware ontmoet, nu hebben ze samen een huisje en twee mooie kinderen.

Door: Jochem Michels & Daan Valkenburg