De ijshockeyploeg Tilburg Trappers heeft al jarenlang in en buiten Nederland succes. Waar komt dat succes eigenlijk vandaan? En wat betekent dat voor het Nederlandse ijshockey? Nieuwsredactie ging in gesprek met de verantwoordelijke voor het succes.

Eerst speelden ze in de Nederlandse competitie maar daar bleken ze te goed te zijn. Na een aantal jaar op rij alles te winnen wat er te winnen viel zijn ze vertrokken naar de Duitse derde divisie: De Oberliga. Daar spelen ze nu ook al drie seizoenen en zijn ze ook al drie keer op rij kampioen geworden.

Het succes van de Trappers is niet over een nacht ijs gegaan. Al zo’n 20 tot 25 jaar zijn ze bezig met het heropbouwen van de club. Coach Josh Mizerek vind dat het succes van zijn ploeg geheim moet blijven. Toch geeft hij een tipje van de sluier.

Spelers aan het woord

De bond mag dan besloten hebben dat de Trappers in de Oberliga moeten blijven maar op het ijs maken de spelers de dienst uit. Ryan Collier, Max Hermens en Giovanni Vogelaar vertellen over hun ervaringen en belevingen in het ijshockey.

Positiviteit rondom ijshockey 

Ook zit de populariteit van ijshockey in de lift. De tribunes worden steeds voller en ijshockey is naast basketbal de beste bezochte indoor sport van Nederland, zo vertelt Theo van Gerwen van de Nederlandse IJshockeybond.

“Dat betekent dat je de organisatie moet professionaliseren”, vertelt de technisch directeur. “Vaak zie je dat de focus bij Nederlandse clubs nog te veel op de technische kant zit en te weinig op de organisatorische kant, die is net zo belangrijk.  Als je dat voor elkaar hebt krijg je een soort sneeuwbal effect dat doortrekt op de rest van de ijshockeywereld.”

Theo zegt dat veel clubs al goed werk verrichten op het gebied van professionalisering: ”Qua bezoekersaantallen zitten we al harstikke goed maar dat kan beter”, zegt Van Gerwen. “Dat betekent dat je eigenlijk nog meer tamtam moet laten zien. En het zou eigenlijk ook mooier zijn als ijshockey wat meer op televisie zou komen. Alles hangt toch samen met geld, zonder financiën kun je niet groeien.”