Het glazen huis van 3FM Serious Request is er niet meer, want dit jaar lopen de radio-dj’s zelf door Nederland. Ze lopen in drie verschillende koppels en zijn allemaal in andere plaatsen gestart met de looproutes. Deze nieuwe methode kan ervoor zorgen dat het eindbedrag weer een keer stijgt in plaats van daalt.

Serious Request staat bekend om de grote bedragen die het elk jaar weer binnenhaalt voor het Rode Kruis. Dit jaar zijn er veel dingen anders dan in de voorgaande edities. Normaal stond het glazen huis ergens in Nederland. Mensen kwamen daar massaal bijeen om geld te doneren. De 3FM-dj’s trekken tijdens Serious Request 2018 zelf door het land om langs geldinzamelingsacties te gaan. De dj’s komen dus naar de mensen toe, in plaats van andersom.

Dalende eindstand
Het is alweer een tijd geleden dat er aan het einde van Serious Request meer dan tien miljoen euro gedoneerd werd. In 2014 leverde de actie voor het laatst meer op. Dit was ook het jaar met de hoogste eindstand ooit, namelijk ruim 12,3 miljoen. Sindsdien is het eindbedrag enorm gedaald. Serious Request lijkt minder te leven onder de Nederlanders. In 2016 was er weer wel een stijging, dat kwam mede door de nagellakactie van Tijn, die veel mensen boeiden. Hij had hersenstamkanker en haalde door middel van het lakken van nagels geld op.

Verschillende goede doelen
In de vorige jaren werd er altijd geld opgehaald voor een goed doel, maar in 2018 is dat veranderd. Nu kunnen mensen kiezen tussen drie verschillende doelen: bescherming tegen natuurgeweld, reanimeren in Nederland en noodhulp bij oorlog en conflicten. Radio-dj Wijnand Speelman reisde samen met het Rode Kruis naar de Filipijnen. Daar zag hij wat de gevolgen zijn van natuurrampen en wat er aan gedaan kan worden. “Het thema dit jaar is levens redden. Het is belangrijk dat we de week voor kerst ook kijken naar de mensen die het minder hebben. We moeten die mensen helpen voor een beter leven”, zegt Speelman.

Het leeft nog, maar op een andere manier
Er is geen plaats meer waar mensen massaal met elkaar naartoe gaan om geld in te leveren en te feesten. Toch leeft Serious Request nog wel, want er zijn weer veel inzamelingsacties waar velen hun best voor doen. Bij die acties is ook te zien dat iedereen samenwerkt om op die manier zoveel mogelijk geld bij elkaar te verzamelen. Het verbindt mensen met elkaar en het zorgt ervoor dat er net als eerst veel geld naar goede doelen gaat.

Meer of minder geld
Het blijft afwachten of er aan het einde van Serious Request meer geld is opgehaald dan vorig jaar. Dan zal ook blijken of het nieuwe concept zijn vruchten heeft afgeworpen. Mocht het geen succes zijn, dan zien we tijdens de volgende editie misschien wel weer iets nieuws. Speelman laat weten dat het niet per se om de grootte van het eindbedrag gaat. De actie is voor hem al geslaagd als er ook maar één dorp bescherming krijgt tegen natuurgeweld. “Het is gewoon mooi om mensen te helpen die het hard nodig hebben.”

Alex van Otterdijk & Bob Ligthart