De lijst der lijsten is weer bekend. In een overvol Top 2000-café werden alle 2000 nummers kenbaar gemaakt aan de wereld. De Top 2000 begon bijna twee decennia geleden als een ludieke actie om het nieuwe millennium in te luiden. Inmiddels is het uitgegroeid tot een mega evenement, dat onlosmakelijk is verbonden met de feestdagen.

Terwijl de cafégangers in spanning wachten op de bekendmaking van de lijst, wordt door radio-dj Ruud de Wild eerst de prestigieuze Top 2000-award uitgereikt aan de hoogste Nederlandse binnenkomer. Deze eer gaat dit jaar naar Davina Michelle, met haar cover van het nummer ‘Duurt Te Lang’. Dit liedje is terug te vinden op nummer 477 in de lijst.

Evelien de Bruijn, radio-dj bij Radio 2, heeft er intens veel zin in. “Ik voel me vereerd dat ik dit geweldige evenement weer mag presenteren. Ik bakte vroeger altijd oliebollen terwijl ik zelf naar de Top 2000 luisterde. Nu bak ik deze terwijl ik de lijst zelf presenteer en deel ze uit aan de mensen in het café. Ik draai eigenlijk altijd ’s avonds en dan zit de sfeer in het café er altijd al goed in”.

Uit de oude doos

De Top 2000 is tegenwoordig een grootschalig media-evenement, dat zowel via radio en tv als via het internet te volgen is. Iets wat bijna 20 jaar geleden, tijdens de eerste editie in 1999, nog niet voor mogelijk werd gehouden.

Jeffrey Willems en Koop Geersing, destijds werkzaam als radio-dj en studiomanager, vertellen over de beginjaren van de Top 2000. Een tijd waarin er nog fysieke cd’s en platen werden gedraaid, de studio blauw van de rook stond en de telefoonlijnen standaard plat gingen.

De radio 2 crew samen met de brandweer, nadat het roken van een onschuldig sigaretje het brandalarm af liet gaan Jeffrey Willems

De lijst door de jaren heen

Jaarlijks worden er miljoenen stemmen uitgebracht om de lijst der lijsten vorm te geven. Hoewel er ieder jaar nieuwe muziek wordt gemaakt en smaak door de jaren heen verandert, blijft de top vijf nagenoeg gelijk. Kijkend naar de lijsten van alle voorgaande jaren, valt op dat er slechts tien verschillende nummers ooit de top vijf gehaald hebben.

Ook de editie van 2015 springt er uit. Met ‘Mag Ik Dan Bij Jou’ van Claudia de Breij en ‘Imagine’ van John Lennon, waren er maarliefst twee nieuwe binnenkomers in de top vijf. Dit hangt nauw samen met de aanslagen die dat jaar werden gepleegd in Parijs. In de nasleep van dit terreur werd met name ‘Imagine’ veel gedraaid.

[

Door Ward van Cuyck en Mirte Woerlee