In Nederland is naast de Amerikaanse Ambassade nog een stuk Amerikaans grondgebied. In het zuiden van Limburg, in Margraten, ligt het American Millitary Cemetery. Daar liggen ruim 8000 gesneuvelde Amerikaanse militairen uit de Tweede Wereldoorlog en het is mogelijk om hun laatste rustplaats te adopteren.

De stilte van de oorlog

De bevrijdingsacties in de Tweede Wereldoorlog zijn bekend om een aantal veldslagen: Operation Market Garden – waarbij parachutisten nabij Arnhem zijn gedropt – en het Ardennenoffensief zijn bekende voorbeelden.  Veel van de geallieerde militairen die omkwamen bij deze acties liggen begraven in Margraten. Volgens Pim Donkersloot, historicus, zijn de eerdergenoemde operaties de belangrijkste acties van de bevrijding. “Wat vaak een misconceptie is, is dat het Ardennenoffensief een aanval van de geallieerden is, maar dat is niet zo. Het was een laatste wanhoopspoging van de Duitsers. De geallieerden werden verrast door dit offensief en leden veel verliezen, maar ze hielden stand tegen de Duitsers. Dat was een belangrijk moment in de strijd tegen de Nazi’s.” 

Nadat de oorlog eindigde, werden de militairen naar Margraten gebracht om als ‘broeders’ bij elkaar begraven te worden. Op de strakke grasmat in de buurt van Maastricht staan ruim 8.000 grafkruizen in rijen naast en achter elkaar. Het is hun laatste rustplaats en een plek waar de gevolgen van oorlog in stilte zijn te aanschouwen.

(tekst gaat verder onder de infographic)

Een militair adopteren

Stichting Adoptiegraven Margraten heeft het mogelijk gemaakt om de graven en namen van te adopteren. Ook kunnen namen en graven van nog vermiste militairen geadopteerd worden. Van hen is geen stoffelijk overschot gevonden, maar het is vrijwel zeker dat zij zijn omgekomen in de strijd voor onze vrijheid. Op het grafkruis van deze militairen staat de tekst: ‘Here rests in honored glory a COMRADE IN ARMS know but to god.’

Op dit moment zijn alle 10.023 graven en namen geadopteerd. Wanneer mensen zich aanmelden voor een adoptie van een naam, komen zij op een wachtrij terecht. Donkersloot vindt het fantastisch dat ‘mannen die Nederland waarschijnlijk niet konden aanwijzen op de kaart’ op deze manier worden geëerd: “We moeten niet vergeten dat jij en ik hier vrij kunnen rondlopen omdat zij hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Hen moeten we blijven herinneren en eren.”

,,Mannen die Nederland waarschijnlijk niet eens op de kaart konden aanwijzen kwamen hier naartoe om ons te bevrijden.” – Pim Donkersloot

Sebastiaan Vonk adopteerde op zijn dertiende een graf. De nu 25-jarige Vonk richtte een aantal jaar geleden de stichting Faces of Margraten op. Hij wilde het mogelijk maken om foto’s van de militairen bij het graf te kunnen plaatsen. Via nabestaanden en door middel van research zijn er ondertussen al zo’n zesduizend foto’s verzameld. 

De volgende generatie

Het is nu ruim 70 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. Volgens historicus Donkersloot is het niet alleen belangrijk dat we de doden blijven eren en herinneren, maar ook dat wij dit doorgeven aan de volgende generaties. “Veteranen zijn dankbaar voor hoe wij ze geëerd hebben, toen ze hier vochten maar ook in hun latere leven en dat ze weten dat ze niet voor niets hun leven op het spel hebben gezet. En het is niet voor niets dat families nog steeds naar Nederland komen. ”

….

Zou jij een militair graf adopteren en bijhouden?