De term drag queen komt de afgelopen jaren steeds meer naar voren. Het concept is onder andere bekend geworden door Amerikaanse televisieseries zoals RuPaul’s Drag Race. Inmiddels is het ook naar Nederland overgewaaid. Maar wat is een drag queen nou precies? We nemen je mee in de wereld van de Nederlandse dragcultuur.

creative commons

Drag is een vorm van entertainment. Mannen toveren zich om tot vrouw door middel van make-up en kleding om zo een show neer te kunnen zetten. Er is veel verwarring tussen de termen drag queen en transgender zijn. Drag queen zijn niet dient als een gendercorrectie. Drags zijn namelijk geen mannen die transgender zijn, maar zich omkleden tot vrouw voor vermaak en een stukje zelfverzekerdheid. De eerste vormen van dragcultuur ontstonden rond 1870 toen er voor het eerst mannelijke acteurs zich in vrouwenkleding hulde. Zo ontstond de term drag.

Ieder zijn eigen ding
Daan Kroon is beginnend drag, maar vindt het eerder iets wat hij voor zichzelf doet en ook deelt met vrienden. Voor hem is het iets persoonlijks. Of hij ooit wil optreden als drag? Graag, alleen geld en tijd nog een probleem.
Daarnaast vroegen we ook de mensen op straat of zij wel weten wat een drag queen is. En wat vinden zij nou eigenlijk daarvan?

De omgekeerde wereld
Volgens de 23-jarige Thorn is het gewoon schijt hebben aan de bestaande ideeën over wat ‘normaal’ is. “Het draait om zelfvertrouwen en zelfexpressie.” En dat valt dan ook goed te merken. Al lijken ze vol zelfvertrouwen te zitten valt het ook wel eens tegen. Veel drags komen namelijk soms in de knoop te zitten met wie ze willen zijn, maar bij sommige lost draggen het helemaal op. “Bij LBHTI+’ers is er vaker sprake van depressie dan bij een gemiddeld iemand. Bij mij heeft het draggen juist geholpen”, vertelt Thorn.

Thorn

Maar het is niet alleen rozengeur en maneschijn in de dragwereld. “Tussen drag queens is er best wat onderlinge concurrentie. Gelukkig merk ik daar als drag king weinig van. Ik ervaar best een monopolie in Amsterdam. Er zijn niet zoveel mensen die op een wekelijkse basis performen”.

Tom en Tompuss
Misschien heb je op de roze kermis in Tilburg, of op de gaypride in Amsterdam wel eens een drag queen gezien. Het voorbereiden kost een boel tijd en werk, maar het eindresultaat is hartstikke mooi. In de video laat Tom van Zitteren zien hoe hij zijn make-up doet, vertelt hij over zijn ervaringen als drag queen en legt hij uit hoe het dragwereldje nou in elkaar zit.

So many words, so many meanings
Er zijn ontzettend veel termen in de LHBTI + wereld. Daardoor is het soms lastig om alles uit elkaar te houden. Welke term hoort nou bij wat voor soort persoon? Het is ook allemaal niet makkelijk. In de onderstaande infographic leggen we de relevantste begrippen uit de dragwereld uit voor je.