Door Casper Gout en Alegria Ioannidis

Ieder jaar wordt één derde van al het voedsel op aarde onnodig weggegooid. In Nederland verspillen we per jaar zo’n 41 kilo bruikbaar voedsel per persoon. Ondanks de omvang van dit probleem, hoor je er weinig over.

Jaarlijks wordt er door verschillende instanties onderzoek gedaan naar voedselverspilling. Hier kwamen verbluffende cijfers uit.

De universiteit van Wageningen doet de meeste onderzoeken naar voedselverspilling in Nederland. Hierover spraken we Han Soethoudt, onderzoeker op het gebied van Fresh Food & Chains.

Tegenwoordig zijn er apps op de markt die bijdragen aan het verminderen van voedselverspilling. Door samenwerking met restaurants en voedselketens brengen ze de consument op de hoogte. Zij laten zien waar er aan het einde van de dag eten over is. Wij probeerden dit uit.

Voedselverspilling from De Nieuwsredactie on Vimeo.

De kliko is altijd voller bij de buren

Horecagelegenheden en studenten doen dus hun best om voedselverspilling tegen te gaan. ‘Dumpster divers’ als Theo Vreugdenhil (27) gaan nog een stapje verder. Zij zoeken hun maaltijden in afvalbakken van supermarkten en groothandels. “Je bent dan fysiek met iets heel goeds bezig, je redt eten uit de kliko.”

2015 – De Dumpsterdivers over voedselverspilling in NL – Deel 2: Huize Humus en de Social Movers from Huize Humus on Vimeo.

Leven in Huize Humus

Theo had altijd al het gevoel dat het anders kan, maar kwam pas met dumpster diving in aanraking toen hij in ‘Huize Humus’ ging wonen, een woongroep in Nieuwegein waar zo min mogelijk wordt gekocht of weggegooid wordt. De bewoners hebben vier kernwaarden: God, relaties, gastvrijheid en duurzaamheid. “Er wordt in Nederland te veel voedsel weggegooid waar veel mensen makkelijk van kunnen leven. We hebben zelfs deals gesloten met supermarken en een bakker, zij bewaren dan eten voor ons.”

Eten uit de vuilnisbak, word je daar niet ziek van?

Volgens Theo is het een fabel dat je ziek wordt van eten dat over de datum is. Er is een verschil tussen THT (ten minste houdbaar tot) en TGT (te gebruiken tot). Bij TGT moet je goed opletten, vooral bij vleeswaren. “Daar ben ik namelijk een keer goed ziek van geweest, ik had per ongeluk ham gegeten die al twee weken over de datum was. Sindsdien let ik extra goed op.” THT is een economische datum om de productie op gang te houden, daar hoef je volgens Theo niet zo veel aandacht aan te schenken. Je moet goed ruiken, proeven en kijken. “Onze grootouders kenden vroeger toch ook geen houdbaarheidsdatum?”

Geen boetes voor Theo

“Het komt wel eens voor dat je betrapt wordt. Dan komt er bijvoorbeeld winkelpersoneel vragen wat je voor raars aan het doen bent.” Je moet de vraag op dat moment gewoon omdraaien. “Dan vraag je wat zij juist voor het raars aan het doen zijn. Het is toch zonde hoe veel eetbare dingen er allemaal in de kliko belanden?” Zo komen Theo en zijn huisgenoten er altijd mee weg, ze hebben zelfs nog nooit een boete gekregen. Ze proberen de supermarkten dan ook niet tot last te zijn. “We ruimen alles weer netjes op als we klaar zijn en zijn vriendelijk tegen medewerkers.”

Niet alleen zwervers

Het is een fabel dat alleen zwervers hun eten zoeken in de vuilnisbak. Een tijd geleden kwam de politie langs terwijl Theo met een van zijn huisgenoten midden in de vuilnisbak stond. “De agenten moesten heel hard lachen toen ze erachter kwamen dat ik predikant in de plaatselijke kerk was en mijn huisgenoot zelfs arts. Zo zie je maar, ook hoogopgeleiden kunnen hun voedsel zoeken in de vuilnisbak.”

Uitdelen

Veel van het eten dat ze verzamelen, delen ze uit in de kerk. Ook komen mensen bij hen thuis om een tasje met eten te halen. “Sinds kort hebben we buiten een kast waar mensen gewoon hun tasje kunnen vullen zonder aan te bellen. Velen schamen zich namelijk dat ze geen geld hebben om eten te kopen.”

Een bezoekje aan de supermarkt

Vrijwel alles wat hij nodig heeft vindt Theo in vuilnisbakken, echter komt het wel eens voor dat de koelkast leeg is. “Dan vul ik de koelkast toch maar met producten uit de supermarkt, maar dat komt niet vaak voor hoor.”

Om voedselverspilling tegen te gaan moeten we volgens Soethoudt ‘niet afwachten, maar iets doen’. Dus als we iets willen veranderen, moeten we niet alleen stoppen met het verspillen van eten, maar ook van tijd.