De laatste weken was er veel ophef over het migratiepact van Marrakesh. Dit is een verklaring over hoe de internationale migratiestroom beter geregeld moet worden. Het kenmerk van een verklaring, is dat het niet ondertekend hoeft te worden. Dat betekent dat landen zich er niet aan hoeven te houden. Landen kunnen er wel mee instemmen, zoals Nederland deed. Hoe kan deze verklaring dan nageleefd worden?

Wat is het pact van Marrakesh?
Een pact is een soort verklaring waarin een aantal doelen staat opgeschreven. Deze gaan, in het geval van Marrakesh, allemaal over een beter migratiebeleid in de toekomst. In onderstaande tool staan alle ins en outs van het pact uitgelegd.

Saskia Bonjour is politicoloog en staat voorzichtig positief tegenover het pact: “Ik denk dat internationale samenwerking een voorwaarde is om een goed migratiebeleid te voeren. Ik denk dat dit pact in ieder geval streeft naar betere internationale samenwerkingen.”

Er zijn al wetten, regels, verdragen en verklaringen die over migratie gaan. Het pact verwijst naar alle andere afspraken, maar om het internationaal in betere banen te leiden, is dit verdrag nodig.

Bonjour: “Mijn interpretatie is, dat het echt gaat om de internationale samenwerking. Er staat inderdaad niks nieuws in het pact zoals ik het begrijp. De inschatting van juristen is, dat er niks dwingends in staat en dat het niet in strijd is met het huidige beleid van Nederland. Het gaat om het tot stand brengen van internationale samenwerkingen op dit moment.”

Weerstand
Er is ook weerstand tegen het pact. Voor het grootste deel komt deze van Forum voor Democratie en de PVV. Daarnaast twijfelt de SGP, want zij vindt dat de tekst niet duidelijk genoeg onderscheidt maakt tussen de verschillende soorten migranten. Volgens Thierry Baudet van Forum voor Democratie is het pact zelfs een ‘reclamefolder voor mensensmokkel’.

De Tweede Kamer is verdeeld over de verklaring. Hoe kijken jonge politici er tegenaan? Itaï van de Wal van GroenLinks Breda en Sieuwert de Jong van PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie, vertellen hoe zij tegen het pact aankijken.

Jongeren over Marrakesh from De Nieuwsredactie on Vimeo.

“Hoe ik die weerstand begrijp, is dat er partijen en regeringen zijn die zowel tegen internationale samenwerkingen als migratie zijn óf tegen toename van de migratie. Zij menen dat je migratie kunt bestrijden in je eentje als land. Als je zo min mogelijk migratie wilt, zou je voor samenwerking moeten zijn. Tenminste, als je een reëel beeld hebt”, zegt Bonjour over de weerstand tegen de verklaring.

Nederland heeft de verklaring wel gesteund. Derdejaars student politicologie Thomas Sluijk vertelt over wat de verklaring voor Nederland kan betekenen. Tim van het Hof van D66 Breda vertelt wat lokale -en nationale politiek voor elkaar kunnen betekenen