De huisvader. Een term wat niet echt bekend staat bij de meeste mensen. Toch zijn ze er met steeds meer. Het werk van de man word ingeruild voor de thuisbasis en de moeder stroopt haar mouwen op en gaat hard aan het werk. Zou dit het nieuwe beeld zijn voor later?

Een huisvader met zijn eigen blog geeft een kijkje in zijn leven en vertelt over de huisvader anno 2018.

‘’Vrouwen laten zich niet meer de kaas van het brood eten’’
Bas Levering, professor Pedagogiek aan de Universiteit van Utrecht, heeft een blog (linkje eronder) over het opvoeden van kinderen in algemene zin. Ondanks het huidige stigma op het woord ‘huisvader’, blijft het aantal van deze mannen stijgen.
Eind jaren ‘70 deed hij onderzoek naar 27 één ouder gezinnen van vaders. Dit waren voornamelijk mannen die weduwnaar waren. “Deze groep werd vroeger vaak zielig gevonden. Vrienden en familie stonden hun dan bij. Anno 2018 is dat anders, maar dit hangt af van hun status in de samenleving.”

Het beeld waarin de vrouwen voor het huishouden en de opvoeding van de kinderen waren en de mannen werkten, bestaat nog steeds. 40 jaar geleden zat er een opmerkelijk groot verschil tussen de rol van de man en vrouw in een gezin.
Huisvaders komen nog steeds weinig voor. Toch stijgt het aantal huispapa’s. Zo blijkt uit onderzoek van het CBS dat er in 2015 11 procent van de vaders onbetaald ouderschapsverlof opnam, tegenover 9 procent in 2013. Ten opzichte van de 6 procent van tien jaar geleden is dit bijna een verdubbeling. ‘Een duidelijke toename’, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS in 2016.

Opvoeden een vrouwen ding?
Er zijn nog steeds veel mensen die zeggen dat opvoeden een vrouwending is en dat mannen het niet kunnen. Tegenwoordig is er een grote groep mensen die bestempeld wordt als de ‘moderne tweeverdiener´. Dit is een gezin waarin beide ouders werken, dit kan zowel fulltime als parttime zijn. Bij deze groep is het de normaalste zaak van de wereld dat beide ouders minstens 4 dagen in de week werken. Voor hen is het niet gek dat één van de twee op verschillende dagen individueel voor de kinderen zorgt. Als je naar de moderne jonge vader van tegenwoordig kijkt, gaat het opvoeden hem evengoed af als de vrouw. Sterker nog: sommige jonge vaders doen het zelfs béter.

De vader komt steeds vaker thuis maar wat vind de huismoeder hiervan? Een opvoeddeskundige begeleidt de moderne ouders en weet hier meer over.

Vrouwen en parttimejobs
Nog altijd is het voor mannen moeilijker om een parttimejob te vinden dan voor een vrouw. ‘’Nederland is kampioen in parttime werk, maar dat geldt voornamelijk alleen voor vrouwen”, zegt Levering. “Dat heeft met zorg en opvoeding te maken en dat heeft vervolgens weer te maken met de slechte kinderopvangvoorzieningen hier in Nederland. Wel wordt kinderopvangtoeslag beter en zal dat ervoor zorgen dat ouders meer kunnen werken. Wel moet je vraagtekens zetten bij de kwaliteit die daarbij komt kijken.”

Ook is er een groep hoogopgeleide vrouwen. “Wanneer zij een relatie aangaan zullen ze van de man eisen dat hij ook zijn bijdrage levert. Uiteindelijk zal dit alleen maar een positieve bijdrage leveren tijdens het opvoeden van het kind.” Nog altijd hangt er een vooroordeel rondom dit onderwerp. Het blijft een lastige kwestie, omdat het per gezin en per ouder verschilt. Niet alleen vaders zitten in een lastig pakket. Ook vrouwen die er alleen voor staan, hebben het moeilijk. Ze hebben het idee dat ze niet serieus worden genomen, omdat ze horen te werken maar tegelijkertijd ook voor de kinderen moeten zorgen. Terwijl ze vroeger alleen voor de opvoeding van de kinderen en het huishouden verantwoordelijk waren.

Toekomst
Er vindt een verschuiving plaats rondom de taakverdeling tussen man en vrouw. Dit is vooral te merken bij de hoogopgeleide vrouw. “Zij laten zich de kaas niet van het brood eten. Als deze groep een relatie aangaat zullen ze van de man eisen dat hij ook de nodige bijdrage levert. Dit zal uiteindelijk alleen maar een positieve bijdrage zijn tijdens de opvoeding van het kind. “Er komen steeds meer huisvaders, maar de acceptatie rondom dit onderwerp kan beter’’, zo zegt Bas Levering