De straten zijn versierd. Overal hangen lichtjes te twinkelen. Als je bij huizen naar binnen kijkt, zie je hier en daar een kerstboom staan. Ook in de studentenhuizen. Het is bijna zo ver: kerstmis staat voor de deur. Om te kijken hoe de Tilburgse studenten kerst vieren, religieus of niet, ging De Nieuwsredactie op pad.

Met polls op sociale media peilde De Nieuwsredactie hoe en waar studenten in Tilburg kerst vieren.

De gegevens van deze tool zijn afkomstig van NOS.nl, Nu.nl en SCP.nl.

“De kerk heeft kerst, net zoals de kerstboom ‘opgetuigd’. Ze heeft enkele dingen uit de natuur, de cultuur en de geschiedenis samen gepakt en daar kerst verder mee ‘aangekleed’”, Zo vertelt pastoor Jan Claassen.Kerst is ontstaan in de katholieke kerk, waarna het zich verspreidde over de hele wereld. Claassen, van parochie Heikant Quirijnstok in Noord-Tilburg, vertelt hoe kerst is ontstaan.

‘Kerstverhaal voor warmte en duidelijkheid’
“In de bijbel staat het klassieke verhaal van de geboorte van Jezus. Dat is de basis waar we mee werken. We weten natuurlijk dat er in onze geschiedenis van oude volkeren allerlei natuurverschijnselen waren, die al meer dan twintig eeuwen bekend zijn. In de kerk hebben ze daar gebruik van gemaakt om tot een verhaal te komen dat voor mensen geschikt was. De kerk bedacht de kerststal. Het maakt niet uit of Jezus in een grot geboren is of in een stal. Mensen hadden behoefte aan warmte en aan duidelijkheid. Ze wilden iets dat tastbaar was. En wat is nou tastbaarder dan een pasgeboren kindje? De warmte van zo’n onbedorven kind is groots voor mensen, ze zien de puurheid van het leven. De kerk heeft dat uitvoerig bestudeerd en daar vorm aan gegeven.”

Studentenpastor Michiel Peeters vertelt over hoe de studenten kerst vieren en wat de Tilburgse Universiteit met kerst organiseert. Pastoor Jan Claassen vertelt ook iets over studenten die de kerk bezoeken met kerst. Beide vertellen over hoe de drukte is in de kerk rondom kerst.

‘Ontkerkelijking gaat door’
Kerstbomen en versiering hoorden een paar eeuwen geleden nog niet bij het feest. “Wij hebben later de kerstbomen laten komen, die hebben niets met de kerk te maken. We hebben een kerststal en een engel, vul maar in. Je ziet dat we nu aan het schuiven zijn, terwijl we nog steeds goddelijke wezens gebruiken in bijvoorbeeld reclames.” De ontkerkelijking gaat door. De NOS publiceerde op woensdag een artikel over het afnemende aantal mensen dat de kerk bezoekt. “Toch zie je om je heen in de media dat symbolen gepakt worden die echt voorkomen uit het verhaal van de bijbel. Vijftien eeuwen lang hebben ze geen kerststal gehad, die is op een gegeven moment bedacht. Dat is het mooie: een verhaal dat twintig eeuwen oud is, wordt nu nog steeds verteld. Ieder jaar opnieuw.” Jan Claassen blijft zich inzetten om meer mensen naar de kerk te halen met kerst.

 

Twee Tilburgse studenten vertellen zelf hoe zij kerst vieren. Merel Blesgraaf (19) uit Bergen op Zoom en Victoria Ilieva (20) uit Bulgarije, beschrijven hoe kerst er bij hun kerst er uit gaat zien dit jaar.

In samenwerking met Jamy Sprenkels