Het WK darts houdt ook dit jaar weer honderdduizenden mensen aan de TV gekluisterd. Toch wordt darten als sport lang niet door iedereen serieus genomen. Genoeg reden voor Kay Raadschelders en Chris Bruil van de nieuwsredactie om dieper in dit onderwerp te duiken.

Hoe werkt darten?

Darten kan op verschillende manieren gespeeld worden, de bekendste is ‘501’. De naam is zo simpel als hij lijkt, ‘501’ staat namelijk gewoon voor het aantal punten dat een speler moet gooien. Naast het ‘501’, dat ze meestal op TV spelen, wordt er op andere niveaus ook ‘301’, ‘701’ en zelfs ‘1001’ gespeeld. Waarbij de laatste pijl altijd een zogenaamde ‘dubbel’ moet zijn.

Dat wil zeggen: hij moet in een van de buitenste vakjes van het bord, of de ‘bullseye’ terecht komen. Zoals de naam doet vermoeden levert dit dubbele punten op. In alle gevallen is het doel om precies op nul uit te komen. Komt een speler op één of onder nul uit geldt de laatste worp als ongeldig en moet hij het in zijn volgende beurt opnieuw proberen.

Naast deze standaard spellen wordt ook de variant ‘Tac-tics’ regelmatig gespeeld. Hierbij is het de bedoeling om ieder getal van tien tot twintig en de bull, drie keer te raken. Deze variant wordt in wedstrijden niet gebruikt, maar is een populair spel om de precisie te verbeteren.

Darten is geen sport

Veel mensen zien darten meer als een gezelligheidsspel dan als een sport. Het uiterlijk van de gemiddelde profdarter – een wat flinkere man van middelbare leeftijd die zo uit het café lijkt weggelopen – draagt hier natuurlijk ook niet aan bij. Toch zijn er een hoop mensen die regelmatig een pijltje gooien. Hoeveel er dat zijn en andere belangrijke cijfers zijn hieronder op een rijtje gezet.

Darten wordt meestal dus niet als een topsport gezien; het gooien van pijltjes zou fysiek niet zo belastend zijn als bijvoorbeeld de gemiddelde voetbalwedstrijd op hoog niveau. Het psychologische aspect dat erbij komt kijken wordt vaak vergeten. Darters proberen hun tegenstander onrustig te maken en moeten tegen de immense druk van grote toernooien kunnen.

Nederland levert al jaren darters op het hoogste Europese niveau af. Bijzonder, vanwege de veel grotere buurlanden om ons heen. Volgens voorzitter Niels de Ruiter van de NDB (Nederlandse Dart Bond) is Nederland in alle opzichten vooruitstrevend te noemen. Ook de komende jaren zullen veel talenten doorbreken verzekert hij.

Het psychologische aspect

Afgelopen zaterdagavond werd Michael van Gerwen op het WK darts in Londen geheel onvrijwillig getrakteerd op een bierdouche vanuit het publiek. Nooit leuk natuurlijk, maar van Gerwen liet zich er niet door van de wijs brengen; hij versloeg zijn tegenstander met duidelijke cijfers.

Hoe kon van Gerwen zo geconcentreerd blijven en zijn er nog andere psychologische aspecten die meespelen, daar vertelt sportpsycholoog Merijn de Bruin het volgende over. Ook deelt Tilburgse amateurdarter Rob Jansen zijn ervaringen met psychologisch spel op zijn niveau.

Bij darten komt dus wel degelijk meer kijken dan simpelweg een pijl naar het bord gooien. Zeker op het hoogste niveau kun je spreken van topsport.