Lekker eten, wie is er niet gek op? Afgelopen maandag presenteerde Michelin de jaarlijkse gids met de beste restaurants van Nederland. Met 110 bekroonde zaken was het een heuse sterrenregen. De veertien nieuwkomers in de lijst weten het uit ervaring, een ster krijg je niet zomaar. In een doolhof van richtlijnen, verwachtingen en een beetje geluk, is het soms moeilijk te overzien waarom de sterren worden gegeven. De Nieuwsredactie zocht uit waar sterrenzaken aan moeten voldoen én waar je – op ongeveer hetzelfde niveau – met een studentenbudget kunt gaan eten.

Door Martijn Wessels en Amy Klaverveld

Als een restaurant veel in the picture bij het publiek is, trekt het ook de aandacht van Michelin. Een inspecteur komt dan anoniem langs om het eten te beoordelen. Michelins hoofdinspecteur Werner Loens weet hier alles van en geeft uitleg. “Alle inspecteur letten op precies hetzelfde. Ze werken dan ook fulltime en gaan drie weken lang, twee keer per dag uit eten. Inspecteurs hebben veel passie voor het vak en weten er alles van. Restaurants worden wereldwijd dus op dezelfde manier bekeken.”

Vijf criteria

De hoofdinspecteur vertelt dat Michelin alleen het eten zelf beoordeelt. Hieronder zie je precies waar inspecteurs op letten als ze sterren weggeven en waar deze sterren precies voor staan.

Gezelligheid

Hoewel Michelin eigenlijk alleen naar het eten zelf kijkt, speelt toch ook het interieur een rol. “Een zaak die niet gezellig is, trekt geen mensen. We kunnen hier alleen niet op beoordelen. Gezelligheid is namelijk een subjectief begrip en dus voor iedereen anders.” Loens vertelt dat ook de service een rol speelt. “We kijken naar de prijs/kwaliteitverhouding en de professionaliteit in de keuken. Het is een flink verschil of er alleen studenten in de zaak rondlopen of juist geclassificeerd personeel.”

Rolf Hopman is interieurdesigner voor restaurants bij Hopman Kersten. Volgens hem is de sfeer juist belangrijk. Het interieur bepaalt de gehele belevening in een restaurant. Hij legt uit hoe dat komt.

Tilburg

Zodra een restaurant dan de juiste balans tussen eten en sfeer heeft gevonden, wordt had werken bekroond. Restaurant Monarh lijkt het perfecte recept naar succes te hebben gevonden. Wij vroegen aan hen wat het Tilburgse restaurant zo goed doet.

Studentenbudget

Om bij Monarh te eten, betaal je tussen de €64,00 en €219,00 voor een menu. Zelfs Ome Duo kan studenten niet sponsoren om zo luxe te eten. Voor iedereen die het niet zó breed heeft, is een Bib Gourmand restaurant de oplossing. Restaurants met deze eervolle stempel, vernoemd naar het wereldberoemde Michelinmannetje Bibemdum, serveren menu’s van €37,00 of lager. Hoofdinspecteur Loens is hier razend enthousiast over. “We hebben 219 Bib Gourmands in Nederland. Deze prijs laat zien dat de prijs/kwaliteitverhouding bij het restaurant perfect in orde is. Deze restaurants hebben vaak een ander concept dan sterrenzaken. Het hoeft niet luxe te zijn, maar wel goed en ze gebruiken vaak seizoensproducten.” Een goede optie voor alle studenten dus. Loens hoopt dan ook dat er steeds meer jeugd naar deze zaken toe trekken. “Het is zo belangrijk dat jonge mensen de eerste stappen in deze vorm van uitgaan zetten. Zo houden we het leuk voor iedereen.”

Zelf ook op zoek naar een goed restaurant maar is je loon nog steeds niet gestort? Hieronder vind je alle Bib Gourmands in Brabant.