Een feestje dat doorgaat tot zes uur in de morgen is voor veel studenten niks nieuws, maar feesten vanáf zes uur is voor veel jongeren nog een onbekend fenomeen. Toch is het ook in Nederland steeds vaker te zien: dansfeesten voor werktijd.

De zogenaamde morning raves waren al langer populair in steden als New York, Los Angeles en Londen. Nu lijkt de trend langzaam over te waaien naar ons kleine kikkerlandje: in Amsterdam, Utrecht en Arnhem zijn al verschillende edities geweest van de bijzondere ochtendfeestjes. Om zes uur in de ochtend wordt begonnen met yogales, dan wordt er een paar uurtjes gedanst en tot slot kan iedereen supergezond ontbijten.

Er zijn verschillende organisaties die zich bezighouden met het regelen van de morning raves. Daybreaker en Morning Gloryville zijn de grootste: niet alleen in Amsterdam en Utrecht, maar ook in New York, Los Angeles en Berlijn zijn deze groepen actief. Op het Amsterdam Dance Event werd in de club Westerunie ook een Daybreaker-ochtend georganiseerd. Volgens programmeur Bart Elshof van de Westerunie zijn morning raves de toekomst van uitgaan, maar moet het verdienmodel wel veranderen.

Jochem van Hessen is verantwoordelijk voor de organisatie van Daybreaker Nederland. “Ik vind de ochtend een prachtig tijdblok, waar te weinig mee gedaan wordt. Vandaar dat we dit willen invullen met iets nuttigs om je dag mee te beginnen.”

“Zo’n 70% van de bezoekers zijn hoogopgeleide vrouwen tussen de 25-35 jaar oud, maar dit soort events zijn natuurlijk toegankelijk voor iedereen. Dat betekent dat we ook wel eens kinderen of oudere mensen over de vloer krijgen.”, vertelt Jochem.

Ook voor studenten is dit iets waar ze aan deel kunnen nemen. “In de VS worden er op zo’n 12 universiteiten Daybreaker-events georganiseerd. Er zijn dus steeds meer studenten die wel degelijk vroeg willen beginnen met hun dag!”. Daar zou in Nederland ook animo voor kunnen zijn.


Beelden: Daybreaker Amsterdam

Het muziek genre staat niet helemaal vast volgens Jochem, “zolang het maar dansbaar is. Dat kan dus alles zijn van house en techno tot aan 80’s/90’s tracks. Reggaeton of dancehall zijn voor de Nederlander toch moeilijker om op te dansen.”

Voor een evenement locatie hoeft dit natuurlijk niet perse rendabel te zijn. Maar normaal gezien wordt er op dit tijdstip niets verdiend. Dus alle beetjes zijn meegenomen, onder het genot van een shake of gezonde snack kun je er dus ’s morgens lekker op los raven!