Jongeren geven aan dat ze liever gepest zouden willen worden, dan dat ze openlijk over menstruatie moeten praten. Zo verstoppen ze tampons in hun mouw als ze naar het toilet gaan en bespreken ze het liever niet buiten hun vriendengroep.
Van de jonge ondervraagden (13 t/m 17) gaf 56% dit aan, blijkt uit onderzoek van Libresse. Het blijkt een onderwerp waar een vervelende smaak aan zit. Bij RTL Nieuws krijgt een artikel over freebleeding, menstrueren zonder menstruatieproducten te gebruiken, een waarschuwing vooraf die luidde: dit artikel kan als schokkend worden ervaren. Bij een ander artikel over de aanslag in Nice staat deze waarschuwing niet. Freebleeding is een manier om te menstrueren, maar er zijn nog heel veel andere opties:
Niet gelijk, wel gelijkwaardig
Peter de Vroed, menstruatie-expert en auteur van Men-struatie, vindt dat er nog een groot taboe heerst op dit onderwerp. Er is nog een lange weg te gaan, want volgens hem praten we op een te oppervlakkige manier over de maandelijkse cyclus. Daar kunnen de mensen op straat over meepraten. Volgens Peter is het vreemd dat we als maatschappij niet heel anders omgaan met menstruerende vrouwen. Het is ongezond en inefficiënt.
Toen en nu
Over menstruatie wordt al honderden jaren geschreven en van alles beweert. Het is een onderwerp dat vaak schommelt tussen fabels en feiten. Er gebeurt zoveel, dat het niet bij te houden is. In onderstaande tijdlijn worden interessante ontwikkelingen getoond.
Hoe gaan deze vrouwen online te werk? Anne Siemons is samen met haar studiegenoot Leila Lambrechts het Instagram account @seksuologeninspe gestart, om op een nieuwe manier informatie te geven over seksualiteit en taboes te doorbreken.
Online activisme
Volgens Anne is het taboe rondom menstruatie makkelijk te verklaren: “Vrouwen praten onderling wel over menstruatie, maar dan gaat het vaak niet verder dan de klachten die ze ervaren. Ik denk dat het taboe, en daarmee ook het feit dat jongeren nog liever gepest willen worden dan dat ze over menstruatie spreken, vooral komt van puberjongens. Die weten er niet genoeg over en vinden het maar vies. Dat houdt meisjes tegen om er op die jonge leeftijd openlijk over te praten. Daardoor krijg je dat het als vanzelfsprekend wordt gezien om je tampon of maandverband te verstoppen als je naar het toilet gaat.”
Milou Deelen, activiste en journaliste, gebruikt Instagram als medium om menstruatie bespreekbaarder te maken. Onlangs postte ze een foto van haar ondergoed waarin ze was doorgelekt. Volgens Milou is dit een herkenbare situatie voor veel vrouwen; iedereen lekt weleens door. Ook Paula Kragten, oprichter van Period! en auteur van het boek Mooi rood is niet lelijk, vertelt hoe zij media gebruikt om menstruatie – en alles wat daarbij komt kijken – te bespreken. Milou en Paula leggen hun kijk op het onderwerp uit.
Bloednormaal
Menstruatie is een onderwerp waar de meningen over zullen blijven verschillen. Net zoals de verschillen tussen mannen en vrouwen, zal dit onderwerp normaal moeten worden. Een onderwerp waar mensen luchtig over kunnen praten. In de ogen van de experts zal dan het taboe rondom menstruatie verdwijnen. Menstruatie is namelijk niet iets waarvoor je je moet schamen, het is gewoon bloednormaal.
Door Fleur Hendrickx en Puck Vriends