‘Vegan’ zijn is nu niet alleen goed tegen de exploitatie van dieren, maar ook omdat het gewoon hip staat in je Insta-bio. Vooral op sociale media lijken meer mensen deze trend te volgen. Voor lang niet alle mensen zijn dit de redenen om hun hele levensstijl om te gooien. Wij spraken met drie mensen die vegan zijn (geweest) door verschillende aanleidingen.

Veganistisch zijn, is steeds populairder aan het worden. ‘’Sociale media heeft hier zeker mee te maken’’, zegt Debby van Velzen van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV). ‘’Er is een groeiende bewustwording onder heel veel mensen, door sociale media wordt dat ook op grotere schaal verspreid.’’ Doordat het veganisme zo groot aan het worden is op sociale media, bestaat de kans dat mensen het gaan zien als een trend, die zij maar blindelings gaan volgen. ‘’Zulke mensen zullen er ongetwijfeld bij zitten. Vaak denken ze ‘oh dat is interessant, dat kan ik wel voor een dagje doen’, maar dan gaat het niet meer over veganisme. Veganisme gaat echt over het niet willen bijdragen aan de exploitatie van dieren, als je daar niet tegen bent, dan moet je ook geen veganist worden.’’

In het leven van een (ex)vegan

Acht maanden lang was Jamma Cremers een veganist. Vooral sociale redenen waren voor haar de doorslag om te stoppen. ‘’Ik was hiervoor al vijf jaar vegetariër voordat ik vegan werd. De reden dat ik dat werd, was omdat ik niet wilde bijdragen aan het doden van dieren. Op een gegeven moment besefte ik dat je ook met het consumeren van zuivel, je nog steeds hier aan meedoet.’’ In het begin was Hanna enthousiast en had ze veel motivatie om vegan te blijven. ‘’Ik vond het heel leuk om nieuwe recepten uit te proberen. Ik was heel gemotiveerd door de gedachte dat ik niet meer mee deed aan het exploiteren van dieren. Later begon ik steeds meer moeilijkheden op te merken in mijn sociale leven.’’ Hanna vond het vooral lastig dat haar omgeving zich moest aanpassen aan haar. ‘’Als je samen gaat eten met vrienden is het heel moeilijk om iets veganistisch te halen.’’ De motivatie die ze in het begin had, werd steeds minder en uiteindelijk is ze gestopt. ‘’De reden dat ik vegan was geworden, was naar de achterkant van mijn hoofd gezakt en ik dacht er niet meer zoveel aan. De overstap van vegan naar non-vegan ging bijna vanzelf.’’ Op de vraag of Hanna vond dat veganisme een trend aan het worden is, gaf ze een duidelijk antwoord: ‘’Mensen zijn heel trendgevoelig. Zelf ken ik ook mensen die voor even vegan zijn omdat het ‘in’ is en vervolgens erachter komen dat dit niet is wat ze willen. Je moet vegan worden om de juiste redenen.‘’
Darinka Jovic is daarentegen wel nog vegan. Zij heeft haar eigen foodblog op Instagram waar ze ook regelmatig vegan gerechten plaatst onder #VeganNL. In het audiofragment hieronder vertelt zij over haar beweegredenen om vegan te zijn.

Vegan voor gezondheid

Marja Reinder is veganist geworden door een heel andere reden. Zij is al vier jaar vegan voor haar eigen gezondheid. Toen zij diabetes kreeg, ging ze zelf op zoek naar andere mogelijkheden om van deze ziekte af te komen. Veganist worden, was voor haar de oplossing. In de video hieronder vertelt zij meer over de impact die het vegan zijn op haar leven heeft.

Feiten over de vegan lifestyle

Veel mensen verwarren het veganisme met het vegetarisme. Debby legt uit: ‘’Het vegetarisme gaat eigenlijk alleen maar over het eten en de voeding. Vegetariërs eten geen gedode dieren. Veganisten zijn er consequenter in. Zij kijken niet alleen of een dier direct gedood wordt voor bijvoorbeeld vlees, maar ook voor andere producten zoals zuivel of leer.’’
Sandra Theunissen is natuurarts en heeft haar eigen praktijk. Natuurartsen werken net iets anders dan ‘normale’ artsen. Sandra zoekt naar aanpassingen in de leefstijl en voeding om klachten te verhelpen. Ook zij heeft veganisten in haar praktijk behandeld. ‘’In deze sneltreinmaatschappij krijgen steeds meer mensen lichamelijke en/of psychische klachten. De reguliere geneeskunde zoekt alleen naar ziektes en bestrijdt deze vervolgens met medicatie. Genoeg klachten vallen tussen wal en schip en mensen voelen zich niet geholpen door hun huisarts. Op een gegeven moment gaat iemand zelf het heft in handen nemen. Er worden boeken gelezen, gegoogled, ervaringen uitgewisseld met lotgenoten en uiteindelijk wordt er iets geprobeerd. Veganisme geeft een lijf de tijd om op te ruimen, waardoor de klachten verdwijnen.’’ De definitie van een veganist is voor iedereen anders, ondanks de universele rode draad die loopt. ‘’Een aantal mensen is veganist vanuit milieuoverwegingen of ideologie. Deze consumptiemaatschappij vervuilt de aarde steeds meer. Veganisme betekent: geen veeteelt meer, geen mestoverschot, minder antibiotica- en hormoongebruik, dat ook in ons drinkwater terecht komt, enzovoorts. In die zin is veganisme soms zelfs een soort religie geworden.’’ In de tool hieronder lees je meer feiten over het veganisme.

Gemaakt door: Angela Weisz en Isa Beke