De Amerikaanse overheid zit middenin alweer de derde stillegging onder President Trump. Inmiddels staat de teller al op 18 dagen, wat akeling dichtbij het record van 22 dagen komt. Het heeft met de muur bij Mexico te maken, maar hoe zit het nou precies?

Volgens Ruud Janssens, professor Amerikanistiek aan de Universiteit van Amsterdam is een shutdown het resultaat van een impasse tussen Congres (het Huis van Afgevaardigen en de Senaat) en de President. Zij gaan allebei over het financiële budget van de overheid. “De Amerikaanse overheid werkt volgens een ‘checks and balances’-systeem. Dat wil zeggen dat Congres en de President er goed op letten dat de ander niet over de schreef gaat.”
“In het geval van de muur is er een shutdown bereikt omdat de Democraten geen geld willen uitgeven aan het bouwen van een grensmuur en Trump wil dit wel.” Het gevolg hiervan is dat 800.000 medewerkers van de overheid niet meer betaald krijgen zolang de shutdown van kracht is.

In de tijdlijn hieronder kun je bijna van dag tot dag zien hoe de shutdown tot stand kwam en hoe deze tot nu toe verloopt.